Czego nie powinnaś podgrzewać w kuchence mikrofalowej?

Mateusz Rąbalski
19.03.2019

Kuchenka mikrofalowa to bardzo funkcjonalne urządzenie, które przydaje się zawsze wtedy, gdy jesteś w niedoczasie i chcesz szybko przyrządzić sobie jakiś ciepły posiłek. Fajnie sprawdza się do odgrzewania obiadu z poprzedniego dnia. Między bajki można włożyć opowieści o tym, że jedzenie podgrzewanie w mikrofalówce rzekomo jest niezdrowe i „napromieniowane”. Faktem jest jednak, że niektórych produktów po prostu nie należy wkładać do mikrofalówki. Wymieniamy je w naszym poradniku.

Surowe mięso

Nie chodzi o to, że się zepsuje czy będzie niesmaczne (choć to akurat prawda). Głównym problemem jest to, że mikrofalówka bardzo nierównomiernie podgrzewa produkty spożywcze. Może się więc okazać, że np. taka pierś z kurczaka do połowy będzie przeciągnięta, a od połowy całkowicie surowa. Zjedzenie takiego mięsa grozi poważnymi problemami żołądkowymi!

Pieczywo

Jeśli kiedykolwiek zdarzyło Ci się podgrzać w mikrofalówce np. zmrożony chleb, to dobrze wiesz, dlaczego nie powinno się tego robić. Pieczywo z mikrofalówki jest po prostu niesmaczne, gumowate i się rozpada. Z tego samego powodu nie należy podgrzewać w mikrofalówce naleśników, ciast czy innych produktów mącznych.

Owoce

Może brzmi to absurdalnie, ale są osoby, które podgrzewają owoce w mikrofalówce – a przynajmniej raz tego spróbowały. Jest to fatalny pomysł, który będzie skutkować spędzeniem dobrych kilkudziesięciu minut na czyszczeniu wnętrza urządzenia. Owoce narażone na wysoką temperaturę mogą zwyczajnie eksplodować (dotyczy to także owoców suszonych).

Papryczka chili

Jeśli wpadnie Ci do głowy pomysł podgrzania w mikrofalówce ostrej papryki, to od razu z niego zrezygnuj. Powód? Papryczka chili swoją ostrość zawdzięcza kapsaicynie, która pod wpływem wysokiej temperatury jest wydzielana na zewnątrz warzywa. W efekcie, zaraz po otwarciu mikrofalówki, uderzy Cię w twarz podmuch piekielnie ostrego powietrza, co na pewno nie będzie przyjemne.

Poza tym standardowo: w mikrofalówce nigdy nie podgrzewamy masła, oleju i innych produktów niezawierających wody, a także ceramicznych naczyń, kryształu i produktów owiniętych folią aluminiową.

Fajnie sprawdza się natomiast podgrzewanie w mikrofalówce surowych warzyw, jak brokuły czy kalafior. Okazuje się bowiem, że taka obróbka termiczna gwarantuje zachowanie w warzywach większej ilości witamin i składników mineralnych, niż ma to miejsce w przypadku klasycznego gotowania w wodzie.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie