Mole spożywcze to częsty problem w domowej kuchni i spiżarni, którego nie należy lekceważyć. Nie dość, że nieproszeni goście budzą niesmak, to jeszcze mogą się przyczynić do marnotrawienia żywności (zanieczyszczając ją). Jak pozbyć się moli spożywczych? Nie jest to takie trudne, a kilkoma sposobami dzielimy się w naszym poradniku.
Mole spożywcze najczęściej przynosimy ze sklepu, gdzie bytują na pewnych produktach. Najczęściej są to mąka, kasze, płatki śniadaniowe, ryż, orzechy i suche owoce. Wiedząc o tym warto dokładnie sprawdzać opakowania tych produktów przed wrzuceniem ich do koszyka oraz umyć po przyjściu do domu.
Jeśli zauważysz mole na żywności, to natychmiast ją wyrzuć.
Po usunięciu zainfekowanej żywności, dokładnie wyczyść wszystkie szafki i półki, na których były przechowywane te produkty. Użyj do tego wody z octem – ten prosty roztwór skutecznie dezynfekuje powierzchnie.
Aby zapobiec ponownemu pojawieniu się moli, przechowuj wszystkie suche produkty spożywcze w szczelnych, hermetycznych pojemnikach. Szklane słoje, plastikowe pojemniki z gumowymi uszczelkami lub metalowe puszki to najlepsze propozycje.
Stosuj naturalne środki odstraszające
Mole spożywcze można odstraszać za pomocą naturalnych środków. Do tych najskuteczniejszych należą:
W sklepach dostępne są też tzw. pułapki feromonowe na mole spożywcze, które przyciągają dorosłe osobniki. Te przyklejają się do lepkiej powierzchni, co pomaga szybko zredukować ich populację w kuchni czy w spiżarni.