Jak pozbyć się moli spożywczych?

Maciej Piwowski
18.06.2024

Mole spożywcze to częsty problem w domowej kuchni i spiżarni, którego nie należy lekceważyć. Nie dość, że nieproszeni goście budzą niesmak, to jeszcze mogą się przyczynić do marnotrawienia żywności (zanieczyszczając ją). Jak pozbyć się moli spożywczych? Nie jest to takie trudne, a kilkoma sposobami dzielimy się w naszym poradniku.

Te produkty przyciągają mole

Mole spożywcze najczęściej przynosimy ze sklepu, gdzie bytują na pewnych produktach. Najczęściej są to mąka, kasze, płatki śniadaniowe, ryż, orzechy i suche owoce. Wiedząc o tym warto dokładnie sprawdzać opakowania tych produktów przed wrzuceniem ich do koszyka oraz umyć po przyjściu do domu.

Ważne!

Jeśli zauważysz mole na żywności, to natychmiast ją wyrzuć.

Wielkie sprzątanie

Po usunięciu zainfekowanej żywności, dokładnie wyczyść wszystkie szafki i półki, na których były przechowywane te produkty. Użyj do tego wody z octem – ten prosty roztwór skutecznie dezynfekuje powierzchnie.

Przechowywanie żywności w szczelnych pojemnikach

Aby zapobiec ponownemu pojawieniu się moli, przechowuj wszystkie suche produkty spożywcze w szczelnych, hermetycznych pojemnikach. Szklane słoje, plastikowe pojemniki z gumowymi uszczelkami lub metalowe puszki to najlepsze propozycje.

Stosuj naturalne środki odstraszające

Mole spożywcze można odstraszać za pomocą naturalnych środków. Do tych najskuteczniejszych należą:

  • Liście laurowe – umieść je w pojemnikach z żywnością oraz w szafkach.
  • Goździki - rozsyp goździki w szafkach lub umieść je w małych materiałowych torebkach.
  • Olejek lawendowy lub z drzewa herbacianego – możesz nasączyć nim waciki i umieścić je w szafkach, aby odstraszać mole.

W sklepach dostępne są też tzw. pułapki feromonowe na mole spożywcze, które przyciągają dorosłe osobniki. Te przyklejają się do lepkiej powierzchni, co pomaga szybko zredukować ich populację w kuchni czy w spiżarni.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie