Latte na owsianym, czyli ciekawostki o mlekach roślinnych

Antoni Kwapisz
04.10.2022

Kawa smakuje doskonale w towarzystwie wielu innych napojów czy dodatków. Doskonale wiemy, że możemy połączyć ją z mlekiem czy śmietanką, a nawet bitą śmietaną, by odrobinę zaszaleć. A co z osobami, które nie piją mleka ze względu na wybraną dietę? Mleka roślinne wcale nie muszą zakłócać procesu przygotowywania nawet najbardziej wymagających kaw.

Sojowe latte to nie tylko moda

Sojowe latte stało się synonimem nowego, modnego stylu życia – często wielkomiejskiego – w którym mleko krowie nie jest już akceptowalne, a latte najlepiej smakuje z dodatkiem soi. Może niektórym wydaje się to chwilowym wybrykiem, jednak dla innych jest czymś więcej, niż modą. Mleka roślinne to świetny zastępnik mleka krowiego dla osób, które nie zgadzają się spożywanie produktów odzwierzęcych bądź po prostu nie mogą ich spożywać. Nietolerancja laktozy to przecież rzeczywisty problem, a nie wymysł. Dlatego właśnie każda dobra kawiarnia powinna być przygotowana na nowe wymagania klientów – w tym również na życzenie sojowego latte czy owsianego cappuccino.

Jakie mleka roślinne wybierają kawiarnie?

Kawiarnie decydują się na przeróżne marki mlek roślinnych, jednak ich wybór najczęściej pada na dwa konkretne rodzaje – sojowe, to najpopularniejsze i najmniej ingerujące w smak, a także owsiane. Mleko owsiane charakteryzuje się przyjemnym słodkim smakiem, dlatego doskonale pasuje do kaw takich jak latte czy cappuccino. Świetnie sprawdzi się również przy kawach mrożonych. Chociaż sojowe mleko ma mniej fanów wśród klientów – ze względu na specyficzny smak, który raczej zlewa się ze smakiem kawy i nie dodaje niczego świeżego – bariści bardzo je lubią. Dlaczego? Ze względu na fakt, iż to właśnie mleko sojowe posiada najwięcej białka ze wszystkich mlek tego typu. Co za tym idzie, pieni się najlepiej. Tak, to nie tłuszcz w mleku sprawia, że możemy ubić idealną piankę na cappuccino. Za tę właściwość odpowiada właśnie białko. Jedna szklanka to aż 7 gramów białka. Jednak mleko owsiane goni je ze swoimi 4 gramami na szklankę. Właśnie dlatego oba te mleka cieszą się sporym zainteresowaniem baristów i to właśnie je możesz najczęściej znaleźć w kawiarniach.

Jak zrobić pyszną kawę z mlekiem roślinnym?

Nie musisz mieć profesjonalnego sprzętu, by zrobić doskonałą kawę z mlekiem roślinnym. Świetnie, jeśli posiadasz ekspres na kapsułki Nespresso (https://www.nespresso.com/pl/pl/order/capsules/original). Wtedy wystarczy wcisnąć jeden przycisk, a kawa robi się sama, by już za chwilę zachwycić Cię doskonałym smakiem delikatnego latte owsianego. Jednak bez tego też sobie poradzisz. Przygotuj espresso w ekspresie kolbowym bądź za pomocą kawiarni. Ostudź ją, by była chłodna. Następnie ręcznym spieniaczem spień zimne mleko sojowe lub owsiane. Espresso wlej do wysokiej szklanki i dodaj kostki lodu. Następnie całość zalej lekko spienionym mlekiem. Pianka utworzona na górze idealnie nadaje się do ozdabiania – możesz zetrzeć na nią czekoladę bądź posypać całość wiórkami kokosowymi.

Mleko roślinne to świetna alternatywa dla mleka krowiego. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, nie wahaj się. Twój ulubiony napój będzie smakować wyśmienicie!

Artykuł partnera

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie