Jeśli lubisz grillowane potrawy, ale niespecjalnie przepadasz za samym aktem grillowania (Twój partner też), to mamy rozwiązanie tego dylematu. Jest nim grill gazowy. To coraz popularniejszy sprzęt pojawiający się w domach Polaków. Dlaczego warto kupić grill gazowy? Kilka argumentów znajdziesz w naszym poradniku.
Grill gazowy całkowicie odmienia myślenie o grillowaniu. Gwarantuje znacznie wyższy komfort przygotowywania potraw. Odpada nam tutaj długotrwałe i męczące rozpalanie grilla, pilnowanie żaru, dokładanie węgla czy oczekiwanie na uzyskanie odpowiedniej temperatury. Nie ma również praktycznie żadnego ryzyka przypalenia mięsa czy warzyw. Nic dziwnego, że osoby, które raz spróbowały grillować na urządzeniu gazowym, już nigdy nie wracają do tradycyjnego grilla węglowego.
Grillowanie na gazie jest dużo zdrowsze, ponieważ produkty spożywcze nie są narażone na długotrwałe działanie dymu ze spalania węgla drzewnego. Owszem, tracą przez to charakterystyczny smak i zapach, ale nie każdemu będzie to przeszkadzać. W zamian mamy pewność, że jedzenie nie zawiera żadnych trujących substancji chemicznych będących skutkiem ubocznym spalania węgla drzewnego.
To ważny argument w sytuacji, gdy mamy dość zaborczych sąsiadów lub po prostu sami nie przepadamy za dymem wydobywającym się z paleniska grilla węglowego. Modele gazowe nie emitują praktycznie żadnego dymu, poza parą wodną towarzyszącą obróbce termicznej produktów spożywczych. Możesz więc zapomnieć o zadymieniu całego ogrodu i przykrym zapachu przedostającym się do domu.
Cała Twoja rodzina uwielbia grillowane potrawy, dlatego zawsze już wczesną wiosną z utęsknieniem czekacie na możliwość zorganizowania grilla? Model gazowy ma tę przewagę nad węglowym, że można z niego korzystać nawet przez cały rok. To dzięki temu, że jego rozpalenie zajmuje dosłownie chwilę, nie trzeba też stale stać przy grillu i pilnować produktów. Jeśli więc będziecie mieć smak na grillowaną potrawę w grudniu czy w styczniu, to śmiało można w ciągu kilku chwil uruchomić grill gazowy na tarasie.