Inspiracje na dania z ketchupem – TOP 5

Piotr Kowalczyk
27.03.2018

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Mamy ich w zanadrzu aż kilka! Wystarczy, że masz w lodówce kilka składników, m.in. ketchup Pudliszki lub inny, a w kilkanaście minut przygotujesz pożywny posiłek. Oto nasz TOP 5 na szybkie dania z ketchupem.

Zamiast kolejny raz zamawiać pizzę, zajrzyj do lodówki i sprawdź, co w niej masz – może okazać się, że uda Ci się przyrządzić całkiem niezły obiad. Czasem wystarczy ketchup Pudliszki, Winiary lub inny, makaron, jakieś warzywa i puszka tuńczyka, aby smacznie zjeść, nie wkładając w to wiele pracy.

Fasolka po bretońsku

Rośliny strączkowe słyną jako wyjątkowo pożywne i bogate w białko. Jeśli masz ketchup Pudliszki, Winiary lub innego producenta i puszkę fasoli, jesteś na dobrej drodze, aby wyszła Ci smakowita fasolka po bretońsku. Pudliszki i inne firmy przygotowały też wersję gotową, jeśli jednak skapitulujesz. Gotowe danie dopraw do smaku solą oraz pieprzem i przed podaniem posyp obficie szczypiorkiem. Danie można także podawać z pieczywem – na przykład bagietką.

Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym

Fasolka po bretońsku Pudliszki czy innego producenta to również świetna opcja dla wegetarianów. Podobnie jak makaron z tuńczykiem – wystarczy przygotować sos pomidorowy, wzmocnić go koncentratem lub ketchupem, a następnie wymieszać z tuńczykiem. Makaron ugotujesz zaś al dente w kilkanaście minut. Całość serwuj posypane żółtym serem oraz bazylią.

Gulasz z ciecierzycą i kurczakiem

Jeśli lubisz warzywa strączkowe, na pewno zasmakuje Ci fasolka po bretońsku. Pudliszki, Bonduelle oraz inne firmy produkują też ciecierzycę w puszcze. Możesz ugotować ją z wybranymi warzywami – np. cukinią, marchewką, pomidorami czy papryką – a także kurczakiem, aby otrzymać wyjątkowo pożywne i smaczne danie. Warto posypać danie przed podaniem szczypiorkiem oraz natką pietruszki. Można podawać także z pieczywem – najlepiej pasuje chleb razowy.

Szaszłyki z karkówki

Wystarczy, że pokroisz karkówkę na nieduże kawałki, a cukinię, kolorową paprykę i cebulę w paseczki. Nabijaj na patyczek na zmianę mięso i wybrane warzywa, a następnie piecz lub grilluj przez około 25 minut. Dopełnieniem dania będzie zaś ketchup ostry albo pikantny, wedle uznania. Karkówkę możesz też zmienić na kurczaka albo indyka, a nawet dodatek jarski – np. oscypek lub tofu.

Komunikat prasowy

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie