Jaki ekspres do kawy sprawdzi się w kawiarni?

Maciej Piwowski
23.10.2018

Wybór odpowiedniego ekspresu do kawy nie jest łatwym zadaniem, jeśli zależy nam na aromatycznych i smacznych napojach. W przypadku kawiarni oraz restauracji jakość musi być pierwszorzędną sprawą, dlatego pomagamy wybrać urządzenie, które sprawdzi się w wymagających gastronomicznych warunkach.

Czym się kierować podczas wyboru?

Zanim wybierzemy odpowiedni rodzaj ekspresu do kawy, należy poświęcić chwilę parametrom oraz funkcjom, którym musimy się przyjrzeć, zanim kupimy odpowiednie urządzenie. Musi być zatem dopasowany do potrzeb rynku gastronomicznego oraz każdego z klientów. Warto rozpocząć poszukiwaniu urządzenia na podstawie jego wydajności. Nowocześniejsze modele mogą przygotować jednocześnie więcej niż dwie kawy, a wydać w ciągu dnia nawet 200 napojów.

To ważne w tego typu miejscach, które cechuje duża wydajność. Zależy to oczywiście od wielkości bojlera oraz mocy ekspresu. Niektóre z wariantów może pochwalić się dwoma, a nawet czteroma grupami kawowymi, co jest korzystne dla miejsc, w których ilość klientów jest naprawdę duża. Ponadto urządzenie powinno posiadać regulacje temperatury wody oraz ciśnienia parzenia, dzięki temu przygotowanie kawy pozwoli nam to zrobić idealnie. Musimy tutaj wziąć pod uwagę takie urządzenia, które będą miały odpowiednią cenę w stosunku do jakości.

Ekspres ciśnieniowy automatyczny czy kolbowy?

Gdy już poznaliśmy wszystkie aspekty, na które należy zwrócić uwagę podczas zakupu ekspresu do kawy, wówczas możemy zająć się odpowiednim wyborem jego rodzaju. Automatyczne wersje urządzenia zdecydowanie cechuje łatwość oraz szybkość obsługi. Za pomocą praktycznie jednego przycisku wybiera się odpowiednią funkcję oraz wariant kawy. Posiadają specjalnie systemy do spieniana mleka bądź dysze spieniające, dlatego pozwala to przygotować wiele mlecznych napojów. Wyposażone we wbudowany młynek, pojemnik na wodę i fusy. Wystarczy wsypać tylko odpowiednią ilość kawy ziarnistej (bądź od razu mielonej), wlać świeżą wodę i gotowe. Urządzenia samo przyrządzi wybrany przez nas napój. Wymagają oczywiście odpowiedniej konwersacji oraz czyszczenia danych elementów w celu zapobiegania osadzaniu się kamienia i bakterii. Sprawdzą się idealnie w mniejszych lokalach gastronomicznych, gdzie kawa jest tylko dodatkiem. Oczywiście posiadają w swojej wersji możliwość zrobienia kilku napojów jednocześnie oraz są bardzo wydajne, ale nie są to jednak  ekspresy kolbowe. Możemy je bardzo często spotkać w wielu kawiarniach i restauracjach.

Dzięki dużemu ciśnieniu gorąca woda przyrządzi kawę zdecydowanie szybciej. Do tego posiada rączkę, czyli kolbę, do której wsypuje się zmielone uprzednio ziarna. Wiele urządzeń tego rodzaju jest kilkugrupowe, czyli posiada więcej niż jedną kolbę, a co za tym idzie, możemy przyrządzić niekiedy więcej niż dwie kawy jednocześnie. Ekspresy do kawiarni charakteryzuje wydajność – nawet do 200 napojów dziennie. Dlatego swoje największe wykorzystanie ma w większych lokalach i punktach gastronomicznych oraz wśród bardziej wymagających klientów. Jednak, aby zrobić odpowiedni rodzaj kawy potrzeba zdecydowanie dużego obycia się z urządzeniem kolbowym, ale jest on zdecydowanie odpowiednim ekspresem do kawiarni.

Artykuł partnera

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie