Patelnia do naleśników. Niełatwy wybór

Mateusz Nowak
19.06.2017

Dzięki dobrej patelni można smażyć zdrowo i cieszyć się potrawami, które swoim smakiem zachwycają. Nie inaczej jest w przypadku naleśników. Usmażenie na standardowej patelni jest możliwe, ale niekomfortowe i na pewno uciążliwe. Zwykłe patelnie są stosunkowo ciężkie, a przewracanie naleśnika na drugą stronę, gdy zawadzają wysokie ścianki, to istny koszmar. Na tę okoliczność, na rynku goszczą specjalne patelnie do naleśników.

Czy warto inwestować w patelnię do naleśników...

Jeśli lubimy naleśniki, przyrządzamy je stosunkowo często, nie tylko dla siebie, ale i całej rodziny, jest to inwestycja godna uwagi. Wbrew pozorom taka patelnia zajmuje mniej miejsca od zwykłej, bo jest płaska i ma bardzo niskie ścianki. Do tego jest lekka, więc nawet w małym kuchennym wnętrzu, uda się wygospodarować dodatkowe miejsce.

Uwagi warty jest fakt, że nawet wtedy, gdy na zwykłej patelni udaje nam się wygodnie smażyć, to przerzucanie na drugą stronę przy wysokich ściankach, często kończy się rozerwaniem naleśnika, jak i porysowaniem wewnętrznej warstwy patelni, gdy walczymy z pomocą różnych akcesoriów.

Jak wybierać

Patelnia do naleśników powinna być dostosowana do częstotliwości jej użytkowania oraz liczby osób, dla której zwykle przyrządzamy naleśniki. Liczy się zatem wielkość. Dostępne modele mają zwykle średnicę od 22 do 28 cm. Najbardziej komfortowo smaży się i przerzuca naleśniki, na patelniach o średnicy 24-25 cm. Po takie wykonania można zajrzeć do działu wyposażenie kuchni DoGotowania.pl

Zaleta patelni do naleśników, która jest właściwie najważniejszą, to opatrzenie nieprzywierającą powłoką Non-Stick. Druga kwestia, na jaką zwracamy uwagę, a która budzi wątpliwości podczas zakupów, to wybór powłoki – ceramiczna czy teflonowa?

Teflonowe patelnie to chyba najbardziej tradycyjne rozwiązanie. Atutem jest możliwość smażenia bez tłuszczu. Jako minus trzeba uznać konieczność stosowania odpowiednich akcesoriów, które nie porysują wrażliwej powłoki teflonowej. W trakcie zakupów trzeba z kolei zwrócić uwagę na oryginalne oznaczenie teflonu.

Ceramiczna powłoka gwarantuje większą trwałość. Poza tym jest odporna na zarysowania, a patelnie nią opatrzone, można znaleźć w różnych kolorach. Świetnie wpisuje się w aranżacje kuchenne różnego rodzaju.

Jakość wykonania i grubość dna, zadecydują nie tylko o wygodzie użytkowania, ale i trwałości. Do tego równomiernym rozprowadzaniu ciepła, odporności na odkształcenia w razie upadku, a także bezpieczeństwie podczas smażenia. Ten ostatni aspekt związany jest chociażby z ergonomiczną rączką, która zapewnia dobry chwyt i nie powoduje ryzyka wyślizgnięcia się z ręki.

Nie tylko do naleśników

Patelnia do naleśników posłuży nam również w innych celach. Można na niej przygotowywać krokiety i jajka sadzone. Omlety czy też racuchy. Świetnie sprawdza się do podsmażania cebulki, boczku, bułki tartej.

Ze względu na konstrukcję i właściwości, przede wszystkim służy do smażenia naleśników, ale to właśnie te aspekty decydują o tym, iż równie dobrze sprawdzi się w innego rodzaju daniach. Tak naprawdę nie zajmuje wiele miejsca, a do tego stwarza sporo możliwości kulinarnych, stąd warto mieć ją w swojej kuchni.

Informacja prasowa

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.