Prosta, pyszna, kultowa… Dowiedz się, jak powinna wyglądać prawdziwa włoska pizza

Mariusz Siwko
23.11.2016

Co przychodzi ci na myśl w pierwszej kolejności, gdy myślisz o kuchni włoskiej? Owszem, potraw, z których słyną trattorie z Rzymu czy Neapolu, jest wiele. Ale to właśnie pizza podbiła serce smakoszy na całym świecie. Przepis na jej przygotowanie jest bardzo prosty.

Jak powinna wyglądać prawdziwa włoska pizza? Na czym polega jej sekret? Odkryjmy go wspólnie!

Mąka, drożdże, woda

To podstawowe składniki na ciasto. To ono, w pierwszej kolejności, decyduje o tym, w jaki sposób odbierzemy smak pizzy. Zagniecenie takiego ciasta jest tylko pozornie proste. Przede wszystkim potrzebujesz odpowiedniego gatunku mąki. Nie pełnoziarnista ani standardowa. Najlepsza jest mąka typu „zero”, a więc bardzo drobno przemielona. To ona sprawia, że ciasto jest puszyste i chrupiące jednocześnie. Do tego świeże drożdże, w zaczynie z odrobiną ciepłej wody czy mleka oraz cukru. Co więcej? Prawdziwa oliwa z oliwek!

Ważna jest również technika zagniatania ciasta i czas wyrastania. Ciasto trzeba wyrabiać do momentu, aż uzyska zwartą konsystencję. Później musi wyrosnąć w misce, jeszcze przed rozwałkowaniem. Ale nie może czekać godzinami na upieczenie – wtedy „opadnie”, a ponadto wyschnie i efekt nie będzie taki, jaki byłby oczekiwany.

Sos ma znaczenie

Pizza to nie zapiekanka. W związku z tym sos idzie na sam spód, na ciasto. Taki ze słoiczka czy z proszku się nie sprawdzi. Do jego przygotowania potrzebne są prawdziwe pomidory, duszone razem z cebulą, czosnkiem i aromatyczną mieszanką ziół, aż do uzyskania idealnej konsystencji. Wtedy cała kompozycja po prostu zadziała. I jeszcze jedno: prawdziwej pizzy nie jemy z dodatkowymi sosami. Dla Włocha byłoby to nie do przyjęcia. Zwróć więc na to uwagę, kupując jedzenie z dowozem.

Mniej znaczy więcej

Dobra pizza to ta minimalistyczna. Taka, w której składniki ułożone na cieście zostały starannie wyselekcjonowane. Zbyt dużo szynki, sera czy oliwek po prostu psuje efekt. Prawdziwa pizza włoska to ta, która czaruje delikatnym smakiem i mieszanką aromatów. Zapomnij o górze sera. Na prawdziwej włoskiej pizzy powinna znaleźć się mozzarella.

Na cienkim czy na grubym cieście?

Dla Włocha to pytanie nie istnieje! Tradycyjna włoska pizza to ta wypiekana na cieniutkim cieście, dosłownie przez kilka minut, w kamiennym, opalanym drewnem piecem. Te z grubym cieście są inspirowane raczej kuchnią amerykańską niż włoską.

Reasumując, jeśli zamawiasz jedzenie z dowozem i ma to być naprawdę dobra pizza, zwróć uwagę na: jakość i grubość ciasta, jakość sosu i sera oraz ilość dodatków.

Komunikat prasowy

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie