Odkąd modne i przede wszystkim zdrowe stało się częste picie soków ze świeżo wyciśniętych owoców, wyciskarka do soków stała się coraz bardziej popularnym narzędziem w każdej kuchni.
Na rynku jest obecnie bardzo wiele ich rodzajów. Do najbardziej złożonych i wyrafinowanych należą wyciskarki do warzyw i owoców poziome i pionowe wolnoobrotowe. Wolne obroty pozwalają na jeszcze bardziej dokładne oddzielenie miąższu od soku.
Wyciskarka do soków może też występować w formie jedno- bądź dwuślimakowej. Niezależnie od typu urządzenia na pewno będziemy mogli dzięki niemu wyczarować pyszne i zdrowe napoje, desery oraz wytrawne przekąski. Warto zauważyć, że dziś już nie tylko są popularne świeżo wyciskane soki owocowe, ale także soki owocowo-warzywne albo koktajle wyłącznie warzywne, specyficzne w smaku, ale niesamowicie zdrowe. Smoothie ze świeżo wyciśniętych warzyw to prawdziwa bomba witaminowa i idealny początek każdego aktywnego dnia.
Przepisy na soki z wyciskarki są niemal niezliczone i wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej, wyobraźni oraz preferencji smakowych. Na początku należy odpowiednio przygotować nasze produkty nadające się do wyciskarki do warzyw i owoców. Przede wszystkim trzeba je wszystkie jak najdokładniej umyć, najlepiej w letniej wodzie. Należy zwrócić szczególną uwagę na to, aby na produktach nie zostały żadne ślady brudu, zanieczyszczeń i innych niepożądanych elementów. Następnie trzeba zawsze obrać niejadalną skórkę czy też twarde pestki oraz wybrać nasiona oraz pestki. Najlepiej będzie, jeśli do naszych specjałów użyjemy świeżo kupionych owoców i warzyw, bo w czasie przechowywania wiele z nich traci swoje cenne wartości odżywcze.
Wyciskarki do warzyw możemy użyć choćby do przyrządzenia lekko pikantnego soku pomidorowo-marchwiowego z selerem. Do smaku można dodać limonkę, a jeśli wolimy nieco bardziej słodkie, aksamitne smaki, najlepiej dodać banana. Wyciskarki do warzyw sprawdzą się też do wyciśnięcia soku pomarańczowego z warzywnymi dodatkami, na przykład z marchwią i burakami.
Są też przepisy na soki z wyciskarki, które mają specjalne właściwości, na przykład wspomagają naszą koncentrację. W tym celu należy zmieszać szpinak, seler naciowy i marchew. Na sok wzmacniający potrzebne będą z kolei jabłka, buraki, marchewki, banany i kiwi. Smacznego!
Komunikat prasowy