Ma charakterystyczny słodki zapach, jasnożółty kolor i delikatną, płynną konsystencję. Uznaniem - szczególnie wśród pań - cieszy się od czasów starożytnych. Olejek migdałowy - dowiedz się więcej o jego właściwościach odżywczych i pielęgnacyjnych.
Olejek migdałowy wytwarzany jest z nasion migdałowca zwyczajnego (Amygdalus communis ), pochodzącego z Azji, a rozpowszechnionego obecnie w wielu krajach o ciepłym klimacie. Istnieją dwie odmiany migdałowców - słodkie i gorzkie, jednak najczęściej wykorzystywane do produkcji olejku są migdały słodkie. Z jakiego powodu? Otóż migdały gorzkie zawierają dużą ilość amigdaliny. Substancja ta, sama w sobie nie będąc szkodliwa, ulega w organizmie człowieka rozkładowi, w wyniku którego powstaje między innymi cyjanowodór. Toksyczne właściwości tego związku chemicznego są tak szeroko znane, że nie trzeba się nad nimi długo rozwodzić. Oczywiście, dzięki odpowiedniej obróbce, istnieje możliwości pozbawienia oleju z gorzkich migdałów trujących właściwości. Jednak suma summarum, słodkie migdały lepiej sprawdzają się jako surowiec do wytwarzania olejku migdałowego.
Olejek ze słodkich migdałów nie bez powodu widnieje w ścisłej czołówce najpopularniejszych olejów kosmetycznych. Nawiasem mówiąc, jego właściwości sprawiają że równie chętnie wykorzystywany jest w celach spożywczych.
Przede wszystkim olejek migdałowy jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Olejek migdałowy zawiera cenne witaminy - witaminę A, D, B1, B2 (ryboflawinę) i B6 oraz witaminę E. Warta podkreślenia jest szczególnie wysoka, w porównaniu z innymi olejami, zawartość witaminy E, której działanie na organizm człowieka jest nie do przecenienia. Nazywana witaminą młodości ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne, stanowi naturalną broń przeciwko wolnym rodnikom. Przypomnijmy, że wolne rodniki w znacznym stopniu przyspieszają proces starzenia się komórek, a więc i całego organizmu. Pośrednio wpływają przy tym na częstsze występowanie takich chorób jak miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie czy nowotwory.
Prócz bogactwa kwasów tłuszczowych oraz witamin, olejek migdałowy zawiera również takie składniki jak proteiny (około 20%), żelazo, magnez, mangan, fosfor,potas, sód i cynk.
Olejek migdałowy należy do tak zwanych olejów półschnących (zawiera 20 - 49% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych). W praktyce oznacza to, że na powietrzu nie wysycha całkowicie, lecz nadal bardzo dobrze się wchłania, nie pozostawiając na skórze tłustego filmu. Warto zwrócić uwagę, że olejek ten jest naturalnym emolientem, wzmacnia więc warstwę lipidową skóry. Jako taki stanowi cenny składnik wielu kosmetyków. Co ciekawe olejek ze słodkich migdałów jest odpowiedni dla każdego rodzaju cery, również wrażliwej i suchej. Jego delikatność sprawia, że śmiało można stosować go w codziennej pielęgnacji skóry niemowląt i małych dzieci.
Olejek migdałowy znajduje zastosowanie we wszelkiego typu kosmetykach mocno nawilżających i natłuszczających.
Godne uwagi są kosmetyki myjące zawierające ten olejek, a więc mydła w płynie i w kostce (Erboristica Natura mydło z olejkiem migdałowym), żele, musy pod prysznic (Erboristica Natura mus pod prysznic z olejkiem migdałowym) i płyny do mycia ciała. Olejek sprawia, że kosmetyki oczyszczające nie wysuszają skóry, a przeciwnie - nadają jej miękkość i elastyczność. Te same właściwości sprawiają, że wykorzystywany jest również jako składnik szamponów i odżywek do włosów, sprawiając że stają się jedwabiste, gładkie i nawilżone.
Naturalnie olejek migdałowy najczęściej wykorzystywany jest w kosmetykach, których głównym zadaniem jest nawilżanie, a wiec w kremach oraz balsamach do twarzy i ciała. Znajdziemy go więc w kremach dla skóry przesuszonej, wiotkiej, zmęczonej oraz mało elastycznej. Doskonale sprawdza się jako składnik kremów przeciwzmarszczkowych, między innymi ze względu na wysoką zawartość witamin A i E. Ze względu na delikatność działania nadaje się do pielęgnacji skóry osób w różnym wieku, dlatego znaleźć go można również w kosmetykach przeznaczonych do użytku całej rodziny, tak zwanych uniwersalnych.
Uniwersalność olejku migdałowego sprawia, że faktycznie znajduje on zastosowanie niemal w każdego rodzaju kosmetykach. Oprócz już wymienionych warto więc wspomnieć o mleczkach do twarzy, balsamach do ust, maseczkach, piankach do golenia, a nawet kosmetykach kolorowych. Koniecznie należy wziąć pod uwagę możliwość samodzielnego stosowania czystego olejku migdałowego, czy to w czystej postaci, czy jako składnik samodzielnie tworzonych kosmetyków.
Olejek ze słodkich migdałów jest tak delikatny, że nawet stosowanie go w 100% stężeniu jest całkowicie bezpieczne. Wykorzystać go można do masażu całego ciała, jako składnik kąpieli lub do olejowania włosów. Skumulowane składniki olejku pozwolą na jego bardziej efektywne działanie. Właśnie po czysty olejek ze słodkich migdałów powinny sięgnąć osoby borykające się z silnymi podrażnieniami czy ekstremalnie suchą skórą. Kolejny raz warto przypomnieć, że olejek ten jest całkowicie bezpieczny dla niemowląt, a także kobiet w ciąży. Szczególnie ciężarne powinny rozważyć jego systematyczne stosowanie, ponieważ olejek ze słodkich migdałów jest skuteczną bronią w walce z rozstępami. Olejek może stanowić dodatek do ulubionego kremu, czy maseczki do twarzy. Prócz tego doskonale pielęgnuje skórę w czasie i po kąpielach słonecznych, zawiera nawet naturalny filtr SPF o wysokości 4.
Olejek migdałowy jest odpowiedni dla wszystkich rodzajów skóry, dla osób w każdym wieku. Rzadko spotyka się równie uniwersalny, bezpieczny i równocześnie całkowicie naturalny kosmetyk!
Artykuł partnera