Utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej jest bardzo ważnym elementem profilaktyki zdrowotnej. Nasz organizm w procesach metabolicznych wytwarza bardzo duże ilości kwasów, które muszą być neutralizowane. Nasze komórki pracują bowiem najefektywniej w środowisku lekko zasadowym. W tym procesie niezwykle istotna jest nasza codzienna dieta.
Niektóre produkty żywnościowe (gdy zostaną zmetabolizowane) działają na organizm zakwaszająco, inne z kolei wykazują właściwości zasadotwórcze - podwyższają PH naszych tkanek poprzez neutralizację kwasów.
Wszystkie produkty żywnościowe mogą działać na nasz organizm kwasotwórczo lub zasadotwórczo. W naszym codziennym menu powinno znajdować się około 60 – 65% jedzenia o działaniu alkalizującym oraz 40 – 35% żywności kwasotwórczej. Takie zbilansowanie diety pozwoli nam utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu na odpowiednim poziomie.
Jeśli nasze ciało jest już zakwaszone, warto okresowo zwiększyć ilość zasadotwórczych pokarmów do 80%. Co ciekawe, całkowita eliminacja jedzenia o działaniu kwasogennym jest całkowicie odradzana, nawet jeśli nasz organizm jest bardzo mocno zakwaszony.
Jednym z najczęściej spożywanych produktów o właściwościach kwasotwórczych jest mąka pszenna, zwłaszcza biała. W diecie zasadowej zaleca się bardzo mocno ograniczyć (a najlepiej całkowicie wyeliminować) wszystkie produkty pszenne (pieczywo, makarony, pizza, wypieki cukiernicze itp.). Podstawą jest także ograniczenie wyrobów mięsnych, nabiału, kawy, czarnej herbaty, alkoholu, kukurydzy, soi czy sklepowych słodyczy.
Co w takim razie jeść? Podstawą diety zasadowej powinny być warzywa i owoce, a także rośliny strączkowe, niektóre kasze i orzechy. Jeśli lubimy słodkości, warto przygotowywać je w domu samemu, używając do słodzenia zdrowszych odpowiedników cukru, takich jak na przykład dojrzałe banany, syrop z agawy czy ksylitol.
Nie wszystkie produkty roślinne działają na organizm alkalizująco, warto więc zapoznać się z tabelą produktów zasadotwórczych i kwasotwórczych.
Nie ma konieczności, aby całkowicie rezygnować z mięsa, należy je jednak ograniczyć, aby nie stanowiło ono podstawy naszego jadłospisu. Tak naprawdę na diecie zasadowej można być zarówno mięsożercą, jak i wegetarianinem czy weganinem. Osoby jedzące mięso powinny skupić się na tym, aby ograniczyć jego ilość, natomiast osoby rezygnujące z produktów odzwierzęcych muszą skomponować dietę tak, aby zawierała ona odpowiednią ilość białka. Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby dziennie spożycie tego składnika odżywczego wynosiło 0.9 g na kilogram masy ciała na dobę. Oznacza to, że osoba ważąca 60 kg powinna każdego dnia przyjmować około 54 g białka.
Równowaga kwasowo-zasadowa jest bardzo istotna dla naszego zdrowia. Zakwaszenie organizmu wpływa negatywnie na pracę dosłownie wszystkich komórek w ciele, na skutek czego dociera do nich mniejsza ilość tlenu i składników odżywczych, trudniejsze staje się natomiast odprowadzanie szkodliwych odpadów komórkowych.
W zakwaszonym organizmie o wiele łatwiej rozwijają się choroby. Niskie PH tkanek stanowi czynnik sprzyjający rozwojowi infekcji grzybiczych, bakteryjnych i wirusowych, a także wzmożonej produkcji wolnych rodników.
Naukowcy wiążą zakwaszenie organizmu z podatnością na następujące choroby:
Źródło: Przewodnik Odkwaszania Organizmu – Wpływ Żywności Na Twój Bilans Kwasowo-Zasadowy, Dr Susan E. Brown, Larry Trivieri Jr.