Agrest jest bardzo niedocenianym owocem, który przecież powszechnie występuje w naszym kraju. Fakt, smak agrestu nie każdemu przypadnie do gustu, natomiast warto wiedzieć, że jest to wyjątkowo cenny owoc dla ludzkiego zdrowia, mający znakomite właściwości odżywcze i terapeutyczne. Z naszego poradnika dowiesz się, dlaczego warto jeść agrest.
Agrest może być składnikiem diety osób chorujących na cukrzycę, insulinoodporność, jak również będących na diecie redukcyjnej. To niskocukrowy owoc, którego 100 gramów dostarcza zaledwie 44 kilokalorii.
Skład agrestu jest niezwykle korzystny, ponieważ znajdziemy w nim szereg witamin i minerałów niezbędnych ludzkiemu organizmowi. Można tutaj wspomnieć przede wszystkim o witaminie C (agrest jest w nią wyjątkowo zasobny), wapniu, żelazie, magnezie, fosforze, potasie czy witaminie A.
Agrest zawiera dużo błonnika pokarmowego oraz jest źródłem kwasów jabłkowego i cytrynowego. Dzięki temu jest idealnym wyborem dla osób, które miewają okresowe problemy trawienne, w tym cierpiących na zaparcia.
Agrest to owoc zawierający sporo pektyn, które mają właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Gdy dodamy do tego wysokie stężenie potasu, to otrzymamy obraz owocu wyjątkowo zalecanego w diecie osób mających problemy z układem krążenia lub znajdujących się w grupie ryzyka np. zawału serca czy choroby miażdżycowej.
Jak to możliwe? Okazuje się, że agrest jest źródłem rutyny, co w połączeniu z witaminą C daje temu owocowi silne właściwości antyoksydacyjne. Tym samym jedzenie agrestu jest wskazane u osób nałogowo palących papierosy i inne wyroby tytoniowe. Antyoksydanty zawarte w agreście wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, a także mają działanie antynowotworowe.