W sezonie infekcyjnym większość z nas miewa okresy z bólem gardła. Osoby dużo operujące głosem notorycznie narzekają też na chrypkę. Zamiast od razu biec do apteki po gotowe tabletki, które kosztują niemało, warto zacząć od przygotowania ich we własnym zakresie. To nic trudnego, a gotowy przepis znajdziesz w naszym poradniku!
Domowe tabletki na ból gardła i chrypkę bazują na naturalnych ziołach, które wykazują działanie przeciwzapalne. Najlepiej sprawdzi się tutaj szałwia, choć możesz też sięgnąć po tymianek czy podbiał. Do tego konieczne będą składniki nawilżające i antyseptyczne, chociażby sok z cytryny, mielone goździki i mielony anyż. Do kompletu potrzebujemy jeszcze szklanki cukru, który poprawi smak tabletek i zagwarantuje odpowiednią konsystencję.
Rada
Możesz oczywiście wymienić cukier na miód, jednak pamiętaj, że w celu przygotowania tabletek konieczne będzie użycie wysokiej temperatury, a ta niweczy zdrowotne właściwości miodu.
Pierwszym krokiem na drodze do przygotowania domowych tabletek na ból gardła i chrypkę jest zaparzenie wybranych ziół. Najwygodniej będzie użyć takich w torebkach – zioła luzem trzeba dodatkowo odcedzić.
Następnie rozpuszczamy cukier w przygotowanym wcześniej wywarze i gotujemy przez około 15 minut. Przed końcem gotowania wrzuć do mikstury goździki i anyż (około pół łyżeczki każdego składnika).
Po zagotowaniu, odstaw wywar i dodać odrobinę soku z cytryny. Intensywnie zamieszaj. Następnie przelej miksturę do silikonowych foremek (takich do robienia domowych cukierków). Po kilku godzinach składniki stwardnieją. Delikatnie podważ tabletki i przechowuj je w suchym miejscu, najlepiej z dala od światła słonecznego.
Takie domowe tabletki na ból gardła i chrypkę okazują się być bardzo skuteczne. Są przy tym zupełnie wolne od chemii, dlatego śmiało można je podawać nawet dzieciom i stosować profilaktycznie, gdy tylko poczujesz, że coś drapie Cię w gardle. Prawda, że nie było wcale tak trudno? To kolejny sukces na Twoim koncie i krok w stronę ograniczenia spożycia środków farmakologicznych!