Herbata to zdecydowanie najpopularniejszy gorący napój na świecie, który występuje w wielu wariantach smakowych. Nie wszystkie rodzaje herbaty mają takie same właściwości odżywcze i zdrowotne. Jeśli zastanawiasz się, która herbata jest najzdrowsza, to w naszym poradniku omawiamy te, które szczególnie można zarekomendować jako element zbilansowanej diety.
Powszechnie uważa się ją za zdrową, ale co właściwie o tym decyduje? Zielona herbata jest bogata w antyoksydanty, zwłaszcza w katechiny, które mogą pomagać w zapobieganiu chorobom serca, niektórym rodzajom raka oraz wspierać metabolizm. Ma również działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.
Choć panuje przekonanie, że nie jest do końca zdrowa (zawiera więcej kofeiny niż inne rodzaje herbaty), to nie sposób nie docenić jej korzystnego wpływu na organizm. Przyczynia się do poprawy koncentracji, może również mieć pozytywne działanie dla serca dzięki zawartości antyoksydantów, takich jak flawonoidy.
Mało popularna w Polsce, a szkoda, ponieważ jest najmniej przetworzona spośród wszystkich rodzajów herbaty. Zawiera podobne ilości antyoksydantów co zielona herbata, ale w nieco innej formie. Badania sugerują, że może mieć silniejsze działanie przeciwnowotworowe niż inne herbaty.
Jest to rodzaj fermentowanej herbaty, która może wspomagać w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz poprawie zdrowia jelit dzięki swoim właściwościom probiotycznym.
Jest to rodzaj zielonej herbaty, która zawiera liście zmiksowane na proszek, dzięki czemu spożywa się je w trakcie picia napoju. To z kolei pozwala przyjąć jeszcze więcej prozdrowotnych antyoksydantów, które przeciwdziałają wolnym rodnikom.