Masz podwyższony cholesterol? Sprawdź, jakie produkty powinnaś jeść

Mateusz Rąbalski
22.09.2020

Podwyższony cholesterol jest bardzo poważnym problemem, ponieważ może prowadzić do rozwoju choroby wieńcowej i w konsekwencji do udaru czy zawału serca. Dlatego po usłyszeniu takiej diagnozy powinnaś natychmiast zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Wyklucz z diety produkty zasobne w tłuszcze zwierzęce, zastępując je zdrowymi i bardzo polecanymi w przypadku wysokiego cholesterolu składnikami. Kilka smacznych propozycji znajdziesz w naszym poradniku.

Czosnek

Sam w sobie może nie jest specjalnie smaczny, ale stanowi ważny dodatek do wielu potraw, poprawiając ich smak i wyrazistość. Czosnek zawiera allicynę, czyli substancję obniżającą ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Warto więc sięgać po to warzywo nawet codziennie, dodając je do sosów, dań mięsnych i wegetariańskich, a nawet do chleba.

Naturalne źródła antyoksydantów

Antyoksydanty pełnią bardzo ważną funkcję w ludzkim organizmie, między innymi neutralizując wolne rodniki, wzmacniając naczynia krwionośne i zapobiegając odkładaniu się cholesterolu. Jest wiele produktów spożywczych zasobnych w te substancje, by wymienić chociażby kapustę, soję, ziarna zbóż, zieloną herbatę, kakao, czerwone wino czy cytrusy, na czele z grapefruitami. Świetnym składnikiem diety osób z podwyższonym cholesterolem jest też sok z aronii. Generalnie stawiaj na produkty zasobne w witaminę C i E, czyli bardzo silne antyoksydanty.

Naturalne źródła błonnika pokarmowego

Błonnik pokarmowy nieprzypadkowo jest nazywany „miotełką” dla ludzkiego organizmu. Przyspiesza przemianę materii, ma bardzo pozytywny wpływ na pracę jelit, przeciwdziała zaparciom. Nie może go zabraknąć w diecie osób z podwyższonym cholesterolem, ponieważ błonnik pokarmowy ułatwia wydalanie tłuszczów. Naturalnymi źródłami błonnika są między innymi jabłko, morele, śliwki, ale też pełnoziarniste pieczywo, otręby owsiane, musli, marchew, pietruszka, porzeczki czy jagody.

Naturalne źródła wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega

Przede wszystkim są to ryby morskie, które powinny stanowić bardzo ważny składnik diety osób z podwyższonym cholesterolem. Jedz je kilka razy w tygodniu, najlepiej zastępując nimi mięso zwierząt lądowych. Kwasy omega znajdziesz również w oliwie z oliwek oraz olejach roślinnych, przede wszystkim lnianym i rzepakowym.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.