Celiakia jest jednym z najczęściej diagnozowanych zaburzeń metabolicznych o podłożu alergicznym. Dotyka głównie dziewczynki (chorują dwukrotnie częściej), ale problemem jest to, że początkowe objawy celiakii mogą być nieswoiste i trudne do powiązania właśnie z tą chorobą. Dlatego dobrze jest wiedzieć, jak rozpoznać ewentualną celiakię u dziecka.
Celiakii najczęściej towarzyszą objawy związane z przewodem pokarmowym, rzadziej widoczne na skórze. Chorobę można również rozpoznać po wynikach badań hematologicznych. Jeśli natomiast chodzi o te najczęstsze i najbardziej charakterystyczne dla celiakii objawy, to trzeba tutaj wymienić:
Jeśli zauważysz te objawy u dziecka, to jak najszybciej zgłoś się do lekarza pierwszego kontaktu, który skieruje Was do gastroenterologa dziecięcego.
Celiakia jest chorobą nieuleczalną, ale możliwą do kontrolowania. Podstawą jest tutaj przejście na dietę bezglutenową, w której nie ma produktów z pszenicy, żyta i jęczmienia, ale warto wykluczyć również owies (z uwagi na wysokie prawdopodobieństwo zanieczyszczenia innymi zbożami).
Pierwszy etap leczenia może również obejmować przyjmowanie przez dziecko preparatów żelaza, kwasu foliowego, wapnia oraz witaminy B12.
W diecie bezglutenowej nie ma miejsca na zwykły chleb, ciastka, zwykle makarony, płatki owsiane, kaszę pęczak, jęczmienną, owsianą i mannę czy chrupkie pieczywo. Jeśli dziecko będzie się stosować do tej diety, to przykre dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego miną w ciągu kilku tygodni. Niestety, dieta bezglutenowa u osób z celiakią jest na całe życie i nie można sobie tutaj folgować, nawet podczas świąt czy rodzinnej imprezy.