Jak prawidłowo przechowywać owoce i warzywa w lodówce by ograniczyć marnowanie żywności?

Piotr Kowalczyk
12.04.2023

Nowoczesne lodówki Electrolux oferują oferują świetne sposoby na przechowywanie warzyw i owoców. To świetne rozwiązanie, by nie marnować jedzenia. Niestety marnowanie żywności jest w obecnych czasach jest nagminne i należy działać w tym kierunku, by do tego nie dochodziło. W lodówce powinna być odpowiednia temperatura, aby żywność była dłużej świeża. Nie powinno się zostawiać na dłuższy czas, bo to prowadzić może do wahania temperatury wewnątrz lodówki. 

Przemyślane zakupy produktów spożywczych

Niestety coraz więcej żywności ląduje w koszu na śmieci, wynika to często z nieprzemyślanych zakupów. Warto do sklepów wybierać się z listą zakupów. Przed wybraniem się na zakupy najlepiej sprawdzić, jakie produkty spożywcze znajdują się w lodówce oraz w spiżarni. Najlepiej regularnie sprawdzać terminy ważności wszystkich artykułów żywieniowych. Niektórych produktów, np. owoców, warzyw, wędlin, czy nabiału lepiej nie kupować w dużych ilościach na zapas. Istotne, aby udając się na zakupy być najedzonym, ponieważ będąc głodnym kupuje się często więcej rzeczy. Często zdarza się tak, że rodzina przygotowuje zwłaszcza w okresie świątecznym przygotowuje zbyt dużo żywności, warto dzielić się z jedzeniem, gdy wiadome jest, iż może się zmarnować. W niektórych miejscowościach znajdują się specjalnie przeznaczone lodówki społeczne, z których inni mogą skorzystać. Warto stworzyć bazę ulubionych przepisów, ale także nie bać się improwizować w kuchni i wykorzystywać produkty spożywcze, które znajdują się w lodówce, czy w spiżarni. 

Prawidłowe przechowywanie żywności

Kluczem do sukcesu w niemarnowaniu żywności może być także prawidłowe jej przechowywanie. Po pierwsze warto zadbać o to, by każdy produkt miał odpowiednie miejsce. Na półce w lodówce nie powinno być zbyt dużo produktów, ponieważ to prowadzi do nierównomiernego chłodzenia. Wszystkie produkty przed włożeniem do lodówki powinny być wytarte do sucha, to zminimalizuje powstanie wilgoci. Przechowywanie warzyw i owoców w lodówce  w szufladach do tego przeznaczonych, dodatkowe funkcje lodówki pozwalają na to, by dłużej zachowały one świeżość. Gorące potrawy należy ostudzić, by zachować optymalną temperaturę wnętrza lodówki. Niektóre produkty powinny być specjalnie zapakowane, np. surowe mięso powinno się dodatkowo zawinąć, by nie dotykały innej żywności. Technologia Ultra Fresh + stwarza możliwość przechowywania w lodówce owoców i warzyw, które pozostaną świeże nawet przez 13 dni. Takie urządzenia domowe poprawią naszą dbałość o niemarnowanie pożywienia. 

Najlepsze lodówki i ich nowoczesne funkcje zapewniające świeżość produktów

Innowacyjne technologie wyposażone w lodówkach zwiększą komfort przechowywania żywności, wydłużą jej żywotność. 

Bez względu na to chcesz wybrać lodówkę wolnostojącą, do zabudowy, czy dwudrzwiową warto zapoznać się z funkcjami, jakie posiada dana lodówka.  Kiedy układamy żywność w lodówce dobrym rozwiązaniem jest układanie na widoku produktów, które mają krótszy termin ważności, są już otwarte oraz tych, które lada moment mogą się zepsuć. Nowoczesnym rozwiązaniem w jednej z lodówek Electrolux jest półka Spin View, która za sprawą tego, że się obraca o 360°sprawia, że można dokonać dokładnego przeglądu lodówki. W sprzętach można znaleźć również NaturaFresh™, która służy do tego, aby uregulować temperaturę wilgotności w taki sposób, aby mięsa oraz ryby były świeższe nawet 3 razy dłużej. Do interesujących rozwiązań z pewnością można zaliczyć także funkcję Cooling 360°.Tu stworzono system, dzięki któremu zimne powietrze dociera do każdego zakamarka komory. To zasługa rozmieszczonych otworów w taki sposób, żeby wspomogły minimalizację marnowania jedzenia. W tej funkcji nie trzeba się martwić o gwałtowną zmianę temperatury podczas otwierania drzwi, wówczas szybko się ona będzie stabilizować i reagować na wahania temperatury wewnątrz lodówki, utrzymuje optymalną temperaturę wnętrza. 

Oto technologie, które zostały wykorzystane w lodówkach oraz ich cechy charakterystyczne, które wspierają utrzymywanie świeżości:

  • 700 GreenZone - wspiera spożywanie większych ilości owoców oraz warzyw, dzięki specjalnym miejscu do ich przechowywania. Za sprawą odpowiedniej, stabilnej temperatury, prawidłowej wilgotności, a także szczelnej szufladzie produkty dłużej będą cieszyły świeżością, przy zachowaniu nawet 95% witamin.
  • Technologia TwinTech No Frost - zachowanie świeżości i wysokiej jakości produktów jest jak najbardziej możliwe. Produkty żywieniowe mogą być soczyste, aż o 60%. Ta technologia posiada podwójny system chłodzenia, stabilną temperaturę, jaki i odpowiednią wilgotność.
  • 500 ColdSense - wysoka jakość żywności za sprawą reaktywnych czujników zimna, które zapewniają utrzymanie odpowiedniej temperatury. 

Zgodnie z ideą marki Electrolux, za sprawą wykorzystanych technologii, jakość oraz ochrona żywności będzie znacznie większa. To przyczyni się do ekologii w kuchni, która zminimalizuje kupowanie kolejnych produktów. Wysokiej jakości kontrola temperatury, a także wilgotności ma ogromne znaczenie. 

Komunikat prasowy

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie