Czy wypicie dobrej kawy po marokańsku jest możliwe tylko podczas egzotycznych wakacji? Czy można przygotować tak aromatyczny napój we własnym domu? Przekonaj się, jak w prosty sposób wzbogacić smak kawy we własnej filiżance, aby nabrał niepowtarzalnego charakteru!
Tradycyjny napar z Maroko, tzw. kawa po arabsku lub marokańsku, jest jednym z najpopularniejszych specjałów, którego można wypróbować podczas zagranicznej wycieczki. Na czym polega fenomen tego napoju? Klasyczny napar kawowy wzbogacany jest w różne przyprawy korzenne. Najczęściej należą do nich:
Wszystkie wymienione przyprawy na co dzień goszczą w polskich kuchniach. Jeśli nie posiadasz ich w swoim wyposażeniu – zakupy w pobliskim sklepie lub markecie z pewnością rozwiążą ten problem. Posiadanie wszystkich wymienionych przypraw umożliwia stworzenie swojej własnej, aromatycznej mieszanki przypraw. Wystarczy wymieszać 1 łyżeczkę cynamonu oraz ¼ łyżeczki każdej z pozostałych przypraw (kardamon, imbir, pieprz, goździki, gałka muszkatołowa). Przygotowaną mieszankę najlepiej zamknąć w szczelnym opakowaniu lub słoiczku, tak, aby z upływem czasu nie straciła cennego aromatu.
Mieszanka przypraw gotowa? W takim razie możesz zabrać się za przygotowanie idealnego naparu. Pamiętaj, że jeśli chcesz, aby Twój napój miał wyjątkowe walory smakowe, to musisz zainwestować w profesjonalną kawę wysokiej jakości – wiele popularnych rodzajów znajdziesz w internetowym sklepie Cafe Silesia. Warto postawić na profesjonalne produkty od znanych producentów, którzy na kawowym rynku od lat cieszą się dużym zaufaniem.
Wybór odpowiedniej metody parzenia kawy zależy przede wszystkim od dwóch aspektów:
Jeśli na przyrządzenie napoju nie posiadasz zbyt dużo czasu, to skorzystaj z popularnego i łatwo dostępnego zaparzacza typu french press. Wystarczy wsypać do niego zmieloną kawę z dodatkiem korzennej mieszanki (najlepiej około ¼ lub ½ łyżeczki). Po 3 minutach możesz przelać napar do ulubionej filiżanki lub kubka oraz zgodnie z preferencjami skorzystać z ulubionych dodatków – mleka krowiego lub roślinnego, cukru lub miodu.
Kawę w stylu marokańskim można przygotować, stosując inne, alternatywne metody parzenia. W tym celu możesz wykorzystać także dripper, aeropress czy klasyczną kawę z kawiarki. Po wymieszaniu naparu z mieszanką przypraw wystarczy przykryć go na 5 min, aby nabrał pożądanego aromatu. Wedle swoich preferencji – możesz następnie odcedzić napar przez gęste sitko lub specjalny, papierowy filtr. Gotowe! Możesz poczuć klimat Maroko w swojej własnej filiżance!
Komunikat prasowy