Kapsułkowanie to metoda coraz częściej stosowana w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym. Pozwala to sprzedawać pacjentom leki z uwzględnieniem ich indywidualnych potrzeb. Dokładnie dobrana kompozycja leku sprzedawana jest pacjentowi zgodnie z zaleceniami lekarza. Pozwala to także radzić sobie z niestabilnością niektórych substancji, które podczas kapsułkowania zamykane są w wygodnej i bezpiecznej otoczce.
Kapsułki to idealne połączenie wypełniania – którym jest substancja czynna leku lub suplementu oraz otoczki. Ta ostatnia najczęściej wykonywana jest z żelatyny – innej w zależności od zapotrzebowania. W przypadku kapsułek, które przeznaczone są do połykania najczęściej jest to żelatyna wołowa, wieprzowa lub rybna. Kapsułki przeznaczone do ssania wykonywane są natomiast ze specjalnych mieszanek żelatynowych.
Kapsułki dostępne na rynku są bardzo różne i można w bardzo prosty sposób dopasować je do potrzeb. W ich formie można wykonywać leki (ludzkie i weterynaryjne), suplementy diety czy inne wyroby spożywcze. Kapsułki wykonywane są w bardzo różnych kolorach (mogą być zarówno kolorowe, jak i transparentne), rozmiarach i kształtach. Bardzo łatwo w ten sposób o różnorodność i uniwersalność.
Kapsułkowanie leków i suplementów diety wykonywane jest za pomocą określonych procedur. Przede wszystkim kapsułka musi zostać wykonana w odpowiednim kształcie i rozmiarze. Przygotowany proszek zostaje odpowiednio odmierzony i wymieszany z substancją czynną. Przy czym warto zaznaczyć, że rozmiar kapsułki powinien być dopasowany do objętości proszku, a nie do jego wagi. Kapsułki produkowane są za pomocą odpowiednich narzędzi – w przypadku dużych produkcji kontraktowych są to narzędzia bardziej przemysłowe. W przypadku produkcji kapsułek w warunkach aptecznych korzysta się z wagi jubilerskiej i cylindrów miarowych oraz tak zwanych kapsułkarek. Są to bardzo proste narzędzia, które umożliwiają odpowiednie wypełnianie kapsułek, poziomowanie i ich sprawne zamykanie. Oczywiście osoba wykonująca całą procedurę powinna posiadać odpowiednie umiejętności i doświadczenie.
Leki i suplementy diety, które są zamknięte w kapsułkach umożliwiają bardzo wygodny sposób ich stosowania. Dzięki nowoczesnym metodom kapsułkowania wiele substancji może być podawanych właśnie w tej formie. Ze względu na bardzo dużą elastyczność i uniwersalność tego zastosowania w formie kapsułek możemy przyjmować nie tylko leki, ale także suplementy, witaminy a nawet produkty przeznaczone do ssania. Również leki o przedłużonym uwalnianiu są obecnie dostępne w formie kapsułek.
Niezależnie od tego czy kapsułki są odkręcane, całościowe czy do ssania zazwyczaj działają szybciej niż podobne produkty medyczne w formie tabletek. Są także łatwiejsze i bezpieczniejsze do przechowywania niż leki w formie płynnej. Kontraktowa produkcja kapsułek miękkich sprawia, że takie rozwiązanie jest coraz bardziej powszechne, a tym samym otwiera przed konsumentami nowe możliwości.
Komunikat prasowy