Najpopularniejsze włoskie słodycze - czego warto spróbować?

Mateusz Nowak
30.04.2022

Włoska kuchnia to jedna z najbardziej znanych i lubianych kuchni świata. Charakteryzuje się prostotą i najwyższą jakością składników, z których powstają wybitne potrawy. Jednak włoska kuchnia to nie tylko pizza, spaghetti, czy lasagne. Włosi posiedli również kunszt związany z wyrobami cukierniczymi. Co wiemy o słodyczach ze słonecznej Italii? Których z nich warto skosztować?

Włoskie słodycze

Każdy, kto był we Włoszech, wie, że ciężko przejść obojętnie obok tych finezyjnie wyglądających ciasteczek, czy kuszących na sklepowych półkach łakoci. Jeśli jednak nie miałeś możliwości się o tym przekonać, my przedstawimy Ci pokrótce, które włoskie słodycze są naszym zdaniem najlepsze. 

Cannoli siciliani

To przysmak określany mianem “dumy Sycylii”, z której zresztą się wywodzi. Czym jest cannoli siciliani? Można porównać je do naszych polskich rurek z kremem. To tradycyjny włoski deser, który zyskał rzesze fanów na całym świecie. Rurki powstałe ze specjalnego ciasta smażone są na głębokim tłuszczu, a następnie wypełniane znakomitym nadzieniem z ricotty z dodatkiem czekolady, pistacji, czy też kandyzowanych owoców. Można spotkać je w cukierniach sycylijskich lub na ulicznych targach. Jednak nic straconego! O ich wyjątkowym smaku możesz przekonać się, kupując je w sklepie online Schronisko Bukowina, gdzie znajduje się całe mnóstwo rozmaitych słodkości, a co najważniejsze importowanych bezpośrednio z Włoch.

Włoskie ciasteczka amaretti

Amaretti to popularne włoskie ciasteczka, których tajemniczym składnikiem dodającym znakomitego smaku są migdały słodkie i gorzkie. Wypieki te pojawiły się już w XVII wieku, jednak dopiero z czasem stały się wszystkim powszechnie znane. Są one ciasteczkami typowymi dla regionów Piemontu, Lombardii, czy Ligurii. Amaretti  można podzielić na dwa gatunki - twarde i miękkie. O odpowiedniej konsystencji ciastek decydują proporcje składników. Amaretti idealnie pasują do wszelkiego rodzaju likierów. Świetnie skomponują się z filiżanką kawy, ale również będą świetnym dodatkiem do deserów i ciast. 

Czekolady marki Novi

Firma Novi należy do ścisłej czołówki włoskiego przemysłu cukierniczego. To właśnie ona odpowiedzialna jest za przygotowywanie przepysznych, wyśmienitych czekolad i pralin. Można zajadać się nimi bez końca. Czekolada jest dobra na wszystko - poprawia samopoczucie, daje rozkosz i co najwyżej kilka dodatkowych kilogramów, ale kto by tam się tym przejmował. Doskonałe czekolady Novi dostępne są w kilku odsłonach - gorzka, mleczna, biała, z orzechami, czy z migdałami. Każda wersja tego wyjątkowego przysmaku smakuje rewelacyjnie. Te i inne produkty marki Novi znajdziesz w sklepie internetowym Schronisko Bukowina.

Włoskie babki Panettone, Pandoro i Colomba

Z okazji świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy, we włoskich domach na stole pojawia się drożdżowa babka. Do wypieków dodawane są kandyzowane owoce, czekolada, czy bakalie. Niektóre z włoskich babek wypełnione są doskonałym nadzieniem np. cytrynowym, czekoladowym, a nawet kremem baileys. Takie przysmaki idealnie sprawdzą się podane z kawą, czy herbatą lub mlekiem. Delikatny smak ciasta sprawia, że mamy ochotę na więcej. Włoskie babki mogą śmiało zagościć również i na naszych wielkanocnych stołach.

Artykuł partnera

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Na naszej stronie korzystamy z plików cookies w celu spersonalizowania reklam, więcej informacji.