Sernik - prosty pomysł na ciasto bez pieczenia

Jerzy Biernacki
10.09.2022

Sernik to ulubiony deser Polaków. To przepyszne ciasto, którego głównym składnikiem jest twaróg, ma ogromną rzeszę amatorów. Pojawia się ono na naszych stołach przy rozmaitych okazjach, a podczas świąt i ważnych uroczystości jest wręcz obowiązkowym deserem. Co więcej, jest tak lubianym ciastem, że doczekało się nawet swojego święta. 30 lipca na całym świecie obchodzi się bowiem Międzynarodowy Dzień sernika. Przepisów na to przepyszne ciasto jest mnóstwo. Można je przygotować na wiele sposobów i z przeróżnymi dodatkami. Jednak najszybciej przyrządza się sernik bez pieczenia. Jak zatem go zrobić, aby smakował wyśmienicie?

Z twarogu, jogurtu czy mascarpone?

Sernik to ciasto, które najczęściej przygotowuje się na bazie twarogu. Okazuje się jednak, że można je także przyrządzić z wielu innych, mlecznych przetworów. Coraz popularniejsze stają się bowiem serniki robione na bazie jogurtu, a nawet mascarpone. Kiedy więc planujemy przygotować sernik bez pieczenia na herbatnikach, z powodzeniem możemy nieco poeksperymentować ze składnikami. Dodatek włoskiej ricotty, czy kremowego serka philadelphia na pewno nie zaszkodzi, a co więcej, spowoduje, że nasze ciasto bez pieczenia będzie smakowało wyjątkowo.

Prosty sernik na zimno bez pieczenia

Sernik na zimno to deser niezwykle prosty w przygotowaniu. Nie trzeba mieć zdolności kulinarnych, aby go zrobić. Niemal każdy jest w stanie przyrządzić takie ciasto. Prosty sernik bez pieczenia przygotowany na bazie gęstego jogurtu greckiego zawsze się udaje, a co najważniejsze, przyrządza się go błyskawicznie. Do jego zrobienia potrzebne będą biszkopty lub herbatniki, którymi należy wyłożyć spodu tortownicy. Niezbędne też są 3 galaretki cytrynowe i 1 truskawkowa oraz 800 ml gęstego jogurtu i około 400 g truskawek lub innych owoców.

Galaretki o smaku cytrynowym należy rozprowadzić w 0,5 litra gorącej wody, a po wystudzeniu wymieszać z jogurtem. Tak przygotowaną masę wlewamy do tortownicy wyłożonej ciasteczkami i wkładamy do lodówki, aby stężała. Kiedy sernik zastygnie, kładziemy na nim truskawki i zalewamy galaretką truskawkową i pozostawiamy w chłodziarce do stężenia. Po kilku godzinach możemy się delektować przepysznym smakiem tego przepysznego ciasta bez pieczenia.

Pyszne ciasto bez pieczenia

Klasyczny, pieczony sernik to wypiek, który wymaga sporo pracy, a przede wszystkim umiejętności. Nawet ponadprzeciętne kulinarne doświadczenie nie gwarantuje jednak, że ciasto się uda. Zdarza się, że zamiast puszystego, pięknie wyrośniętego sernika, wyjmujemy z piekarnika płaski, serowy placek, który w niczym nie przypomina wypieku z przepisu. Takich problemów nigdy nie sprawi ciasto bez pieczenia. Jeśli więc chcesz zabłysnąć, przygotuj sernik na zimno z galaretką i owocami. Ten deser zawsze się udaje, a co najważniejsze smakuje wyśmienicie.

Sprawdzony przepis na sernik na zimno bez pieczenia

Do przygotowania sernika na zimno bez pieczenia potrzebne będą serki homogenizowane, a także śmietanka 36%, cukier wanilinowy oraz żelatyna. Niezbędna też będzie galaretka truskawkowa, biszkopty i garści ulubionych owoców. Żelatynę należy rozpuścić w zimnej wodzie, a następnie ją podgrzać. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru wanilinowego. Część przestudzonej żelatynę dodajemy do serków, a pozostałą do ubitej śmietany. Mieszamy oba produkty do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Biszkoptami wykładamy tortownicę i przykrywamy je serową masą. Wkładamy do lodówki, aby stężała. Kiedy sernik stężeje, układamy na wierzchu owoce i zalewamy galaretką. Ten prosty przepis pochodzi ze strony WINIARY. Znajdziemy tam też wiele innych sprawdzonych receptur na ciasta bez pieczenia, które warto wypróbować.

Artykuł partnera

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie