Według naszych rodziców i dziadków to samo zdrowie, ale jak jest naprawdę? Sok z kiszonych ogórków to specyficzny napój „dla koneserów”. Jego smak nie każdemu przypadnie do gustu, natomiast trudno odmówić mu walorów zdrowotnych, o czym więcej przeczytasz w naszym poradniku.
Sok z kiszonych ogórków to produkt fermentacji, który zawiera bezcenne dla zdrowia probiotyki. Wspierają one florę bakteryjną jelit, poprawiając trawienie i wzmacniając odporność.
Kwas mlekowy powstający w procesie fermentacji pomaga w regulacji pracy jelit i zapobiega zaparciom. Sok z kiszonych ogórków może zatem łagodzić objawy niestrawności i redukować wzdęcia.
Sok z kiszonych ogórków stanowi źródło witamin z grupy B, witaminy C oraz minerałów, takich jak potas, magnez i wapń. Składniki te m.in. wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego.
Ze względu na wysoką zawartość sodu i innych elektrolitów, sok z kiszonych ogórków stanowi naturalny izotonik. Skutecznie gasi pragnienie i nawadnia organizm po intensywnym wysiłku fizycznym. Może również łagodzić dolegliwości mięśniowe, w tym skurcze.
Sok z kiszonych ogórków to dobrze znany domowy sposób na kaca. Zawiera elektrolity, które pomagają przywrócić równowagę wodno-elektrolitową po spożyciu alkoholu oraz przyspieszają detoksykację organizmu.
Z piciem soku z kiszonych ogórków powinny uważać osoby z nadciśnieniem – napój ten zawiera dużo soli, co może skutkować wzrostem ciśnienia krwi.
Nie jest to również zalecany składnik diety osób z chorobami nerek i mających problemy żołądkowe, takie jak wrzody czy ze skłonnością do zgagi.