Czym jest kvarg?

Piotr Kowalczyk
08.11.2024

Kvarg to szybko zyskująca na popularności alternatywa dla jogurtu naturalnego, serka homogenizowanego czy nawet modnego skyru. Jest to rodzaj świeżego sera pochodzącego ze Skandynawii, bardzo lubianego m.in. w krajach niemieckojęzycznych i coraz łatwiej dostępnego w Polsce. Dlaczego warto go spróbować? Przeczytaj nasz artykuł.

Jak smakuje kvarg?

Kvarg w smaku może przypominać wspomniany już skyr. Jest nieco kwaśny, choć mniej niż jogurt grecki. Jego smak jest stosunkowo łagodny, dlatego dobrze pasuje do wielu potraw, choć oczywiście można go też jeść bez niczego.

Kvarg ma kremową, gładką konsystencję. Jest gęstszy niż jogurt, ale luźniejszy niż zwykły twaróg.

Wartości odżywcze kvargu

Kvarg to produkt wysokobiałkowy, dlatego jest świetnym składnikiem diety osób aktywnych fizycznie, trenujących na siłowni czy po prostu preferujących jadłospis oparty o naturalne źródła białka.

Wielką wartością tego produktu jest wysoka zawartość probiotyków, czyli bakterii mających korzystny wpływ na pracę jelit.

Jednocześnie kvarg jest produktem niskotłuszczowym i tym samym niskokalorycznym, wskazanym w diecie osób chcących zrzucić zbędne kilogramy (100 g produktu dostarcza około 60-80 kilokalorii).

Kvarg ma przy tym szeroki zastosowanie w kuchni. Można go spożywać w formie przekąski, z dodatkiem owoców, miodu, orzechów, granoli, z owsianką, jak również zastąpić nim jogurt czy śmietaną przy przygotowywaniu pełnoprawnych posiłków. Świetnie nadaje się chociażby do sosów i zup.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie