Dlaczego warto przejść na semiwegetarianizm?

Marek Szydełko
22.03.2021

Semiwegetarianizm szybko zyskuje na popularności. Jest to dieta bardzo podobna do wegetarianizmu, jednak mniej restrykcyjna, ponieważ zakłada możliwość jedzenia białego mięsa oraz ryb. Zalety semiwegetarianizmu są na tyle istotne, że zdecydowanie warto wziąć pod rozwagę przejście na tę dietę, jeśli chcesz coś zmienić w swoim jadłospisie, zadbać o linię i przede wszystkim o zdrowie.

Rezygnacja z czerwonego mięsa

Istotą diety semiwegetariańskiej jest to, że wyklucza ona jedzenie czerwonego mięsa. Rezygnujemy więc ze spożywania:

  • wołowiny,
  • wieprzowiny,
  • baraniny,
  • koziny,
  • cielęciny,
  • jagnięciny,
  • dziczyzny.

Można natomiast jeść mięso drobiowe i/lub ryby. Warto wiedzieć, że semiwegetarianizm ma kilka odmian, wśród których wyróżnimy tę odrzucającą całkowicie jedzenie mięsa, natomiast dopuszczającą spożywanie ryb i owoców morza. Jest to tzw. dieta pescowegetariańska.

Zbilansowana dieta

Ogromną zaletą semiwegetarianizmu jest to, że przechodząc na tę dietę praktycznie w ogóle nie trzeba sięgać po suplementy, które dostarczą nam składników odżywczych obecnych w produktach odzwierzęcych. Jest to dieta zbilansowana, co oznacza, że ograniczając się do niej zapewnimy organizmowi wszystko to, co jest mu potrzebne do funkcjonowania. Dlatego na semiwegetarianizm śmiało mogą zdecydować się także osoby aktywne fizycznie, ciężko pracujące, dojrzewające czy w podeszłym wieku.

W diecie tej nie brakuje takich produktów, jak:

  • nabiał,
  • warzywa strączkowe,
  • sery,
  • oleje roślinne,
  • warzywa i owoce,
  • ziarna,
  • orzechy.

Co ciekawe, semiwegetarianizm dopuszcza spożywanie żelatyny czy smalcu. Natomiast dzięki temu, że w tej diecie znajduje się białe mięso (drób), nie musimy się martwić o niedobory aminokwasów egzogennych, witamin z grupy B czy kwasów tłuszczowych.

Poza tym dieta semiwegetariańska jest dużo przyjaźniejsza osobom, które chcą ograniczyć spożycie mięsa, natomiast niekoniecznie całkowicie z niego zrezygnować, chociażby z pobudek smakowych. To dobry wstęp do stopniowego przejścia na wegetarianizm bez szoku dla organizmu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie