Indyk ze szpinakiem jest daniem bogatym w białko oraz żelazo. Równocześnie jest to danie niskokaloryczne, dlatego chętnie spożywane również przez osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Delikatny indyk znakomicie łączy się z charakterystycznym, intensywnym smakiem szpinaku tworząc aromatyczne danie idealne na kolację albo obiad.
Roladka ze szpinakiem
Rolada ze szpinakiem to danie nie tylko miękkie i soczyste, ale również takie, które spektakularnie się prezentuje na talerzu. Będzie zatem idealne na uroczysty, niedzielny obiad. Jest trudne w wykonaniu, ale warto postarać się, aby stworzyć tą poezje smaków. Z sugerowanych składników otrzymamy 4 dania.
Składniki:
- filet z indyka
- 1/2 szklanki pokruszonego sera feta
- 4 garści szpinaku
- kilka suszonych pomidorów
- ząbek czosnku, pieprz sól
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
Wykonanie
- Podsmażyć na patelni wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie należy dodać szpinak i smażyć 5 minut. Dodać fetę i suszone pomidory i wymieszać. Przyprawić do smaku.
- Naciąć filet z indyka i rozłożyć, a następnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron.
- Na desce do krojenia ułożyć plastry szynki, a na nie położyć fileta.
- Na filecie ułożyć nadzienie ze szpinaku w taki sposób aby znajdowało się na środku.
- Zwinąć wszystko razem i zabezpieczyć całość przed rozwinięciem wykałaczkami.
- Całość włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nastawionym na 200oC przez 1 godzinę.
Indyk z makaronem
Indyk z makaronem i ze szpinakiem to danie bardzo łatwe w wykonaniu. Wyjątkowego smaku nadaje mu dodatek kremowego serka, a wyczuwalna cytryna sprawia, żę danie smakuje nieco orientalnie. Będzie idealne na kolacje. Podane składniki pozwolą na stworzenie dania dla 2 osób.
Składniki
- 300 g fileta z indyka
- 10 kostek mrożonego szpinaku
- makaron wstążki
- cytryna, czosnek
- kostka serka topionego
Wykonanie:
- Podsmażyć pokrojonego w niewielką kostkę indyka na niewielkiej ilości oliwy, a następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Do smażącego się indyka z czosnkiem dodać szpinak i wycisnąć niewielką ilość cytryny
- Całość dusić razem przez minut
- W międzyczasie ugotować preferowaną ilość makaronu - ma być al dente
- Do indyka i szpinaku wrzucić kostkę serka i dusić jeszcze chwilę na bardzo małym ogniu, aż do rozpuszczenia się serka. Jeśli danie będzie zbyt gęste należy dodać niewielkiej ilości śmietanki 30 %
- Wymieszać wszystko z makaronem
Szpinakowa kołderka
Szpinakowa kołderka to proste danie dwuskładnikowe. Jest niskokaloryczne. Idealne na lunch do pracy, czy kolację. Można spożywać je zarówno na ciepło jak i na zimno. Z sugerowanej liczby składników otrzymamy 1 porcję łatwego w wykonaniu dania.
Składniki:
- Szpinak
- Pieprz, sól, czosnek
- Filet z indyka
Wykonanie:
- Usmażyć na niewielkiej ilości oliwy synek dodając partiami szpinak. Przyprawić do smaku
- W piekarniku nastawionym na 200oC upiec w naczyniu żaroodpornym przyprawioną pieprzem i solą fileta
- Na upieczonym filecie ułożyć usmażony filet tworząc kołderkę.
Indyk oraz szpinak to duet idealny, aby stworzyć z nich proste dania, które jednak, dzięki swojemu aromatowi mogą być podawane nawet na najbardziej wystawnych przyjęciach. Smak tych dań przekona do szpinaku nawet tych, którzy do tej pory od niego stronili. Ze względu na zawartość składników odżywczych powinny być to dania, które często będą gościć na naszych stołach.