Mrożenie pieczywa to wygodne rozwiązanie dla zabieganych, którzy nie mają czasu, aby codziennie kupować świeży chleb czy bułki. Trzeba to jednak robić z głową i nie narażać się na ryzyko doznania rewelacji żołądkowych. Po kilka wskazówek zajrzyj do naszego artykułu.
Nie ma tutaj żadnych ograniczeń. Do mrożenia nadaje się zarówno chleb, jak i bułki czy bagietki. Nie ma również znaczenia to, z jakiej mąki wypieczono dany produkt. Ważne jest tylko, aby w miarę możliwości mrozić świeże pieczywo, które po rozmrożeniu nadal będzie smaczne.
Dobrym pomysłem na mrożenie pieczywa, zwłaszcza chleba, jest jego porcjowanie. Dzięki temu możesz wyjmować z zamrażalnika dokładnie tyle kromek, ile chcesz zjeść, co pozwoli uniknąć konieczności ponownego mrożenia oraz kupowania pieczywa nawet przez kilka dni.
Chleb i bułki warto mrozić w plastikowych pudełkach lub w specjalnych woreczkach odpornych na działanie niskiej temperatury. Nie zaleca się natomiast mrożenia w foliowych workach ze sklepu.
Mrożenie pieczywa wcale nie musi być kłopotliwe, nawet jeśli zapomnisz wcześniej wyjąć chleb czy bułki z zamrażalnika. Zawsze możesz użyć piekarnika – wystarczy rozgrzać go do temperatury około 150 stopni i włożyć pieczywo na dosłownie kilkadziesiąt sekund.
Pomocna okaże się też mikrofalówka z funkcją rozmrażania pieczywa oraz toster, do którego można włożyć świeżo wyjęte z zamrażalnika kromki - po kilku chwilach będą gotowe do zjedzenia.