Jak bezpiecznie mrozić pieczywo?

Marek Szydełko
27.11.2024

Mrożenie pieczywa to wygodne rozwiązanie dla zabieganych, którzy nie mają czasu, aby codziennie kupować świeży chleb czy bułki. Trzeba to jednak robić z głową i nie narażać się na ryzyko doznania rewelacji żołądkowych. Po kilka wskazówek zajrzyj do naszego artykułu.

Jakie pieczywo można mrozić?

Nie ma tutaj żadnych ograniczeń. Do mrożenia nadaje się zarówno chleb, jak i bułki czy bagietki. Nie ma również znaczenia to, z jakiej mąki wypieczono dany produkt. Ważne jest tylko, aby w miarę możliwości mrozić świeże pieczywo, które po rozmrożeniu nadal będzie smaczne.

Porcjowanie

Dobrym pomysłem na mrożenie pieczywa, zwłaszcza chleba, jest jego porcjowanie. Dzięki temu możesz wyjmować z zamrażalnika dokładnie tyle kromek, ile chcesz zjeść, co pozwoli uniknąć konieczności ponownego mrożenia oraz kupowania pieczywa nawet przez kilka dni.

Odpowiednie opakowania

Chleb i bułki warto mrozić w plastikowych pudełkach lub w specjalnych woreczkach odpornych na działanie niskiej temperatury. Nie zaleca się natomiast mrożenia w foliowych workach ze sklepu.

Równie ważne jest bezpieczne rozmrażanie pieczywa

Mrożenie pieczywa wcale nie musi być kłopotliwe, nawet jeśli zapomnisz wcześniej wyjąć chleb czy bułki z zamrażalnika. Zawsze możesz użyć piekarnika – wystarczy rozgrzać go do temperatury około 150 stopni i włożyć pieczywo na dosłownie kilkadziesiąt sekund.

Pomocna okaże się też mikrofalówka z funkcją rozmrażania pieczywa oraz toster, do którego można włożyć świeżo wyjęte z zamrażalnika kromki - po kilku chwilach będą gotowe do zjedzenia.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie