Jak obniżyć koszty gotowania obiadów w domu?

Mateusz Nowak
14.09.2022

Gotowanie w domu samo w sobie jest świetnym sposobem na oszczędności, co docenimy w czasach podwyższonej inflacji i niepewnej sytuacji gospodarczej. Z drugiej jednak strony wielu z nas z przerażeniem analizuje rachunki za zakupy spożywcze w sklepie i zaczyna się zastanawiać nad jeszcze mocniejszym zaciśnięciem pasa. W naszym poradniku znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym uda Ci się obniżyć koszty gotowania obiadów w domu.

Stawiaj na zupy

Zupa to sprawdzony sposób na oszczędzanie w kuchni. Można ją przyrządzić z bardzo tanich produktów warzywnych, a co najważniejsze wystarczy nawet na dwa dni. Wiemy, że rodzina może trochę marudzić, ale przecież oszczędzanie powinno dotyczyć każdego, prawda?

Dwukrotne wykorzystanie tych samych produktów

Jest mnóstwo przepisów, które pozwalają wykorzystać już raz użyte produkty spożywcze – najczęściej właśnie warzywa z zupy czy resztki mięsa. Zostały Ci ziemniaki po niedzielnym obiedzie? Nie wyrzucaj ich, tylko usmaż je w poniedziałek na patelni. Do tego jajko sadzone i mizeria – pyszności za grosze!

Mniej mięsa, więcej produktów roślinnych

Nie ma zmiłuj. Jeśli naprawdę musisz poszukać oszczędności na jedzeniu, to konieczne jest ograniczenie spożycia tych najdroższych produktów, a do nich w ostatnim czasie zaliczamy mięso. Na szczęście częściowa rezygnacja z mięsnych obiadów wyjdzie na dobre nie tylko domowemu budżetowi, a też zdrowiu wszystkich członków rodziny.

Wybieraj obiady, które nie wymagają zużywania dużej ilości energii

Jest to szczególnie ważne w sytuacji, gdy masz w kuchni płytę indukcyjną – w dobie gwałtownych podwyżek cen prądu warto racjonalizować wykorzystanie energii elektrycznej w gospodarstwie domowym. Poszukaj przepisów na takie dania, które nie wymagają długiego gotowania czy smażenia. Świetnie sprawdzają się tutaj chociażby dania kuchni azjatyckiej bazujące na ryżu i dodatkach warzywnych.

Obiad typu „czyszczenie lodówki”

Podstawą oszczędzania w kuchni jest niewyrzucanie jedzenia. Dlatego wprowadź w domu zasadę czyszczenia lodówki. Wykorzystuj wszystkie produkty do końca i dopiero wtedy ruszaj na kolejne zakupy. Nikomu nic się nie stanie, jeśli w piątek rodzina zje jajecznicę na obiad, prawda?

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie