Sól jest podstawową przyprawą kuchenną, bez której trudno jest nam sobie wyobrazić gotowanie. Problem polega na tym, że używamy jej zdecydowanie za dużo. Przeciętny Polak wielokrotnie przekracza zalecane normy spożycia soli, dlatego chcąc gotować nie tylko smacznie, ale też zdrowo, warto szukać sposobów na zastąpienie tego składnika. Na szczęście jest w tym wybierać. Sprawdź, jak łatwo i tanio poprawisz smak potraw bez dodawania soli.
Są bardzo wyraziste w smaku i świetnie pasują do wielu potraw, które tradycyjnie solimy – chociażby makaronów, past kanapkowych czy sosów warzywnych do kaszy. Suszone pomidory możesz dodawać w całości (najlepiej takie prosto z zalewy) lub wcześniej je zblendować na papkę. Pycha!
Ich naturalnie słony smak sprawia, że idealnie nadają się do roli zamiennika soli kuchennej. Kapary kojarzymy z wykwintną kuchnią, tymczasem nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgać po nie nawet kilka razy w tygodniu – wcale nie są takie drogie. Bez problemu kupisz je w każdym hipermarkecie.
Jeśli Ty i Twoi najbliżsi lubicie kwaśny smak potraw, to ocet będzie idealnym zamiennikiem soli. Pozwoli zachować wyrazistość dania, a jednocześnie zagwarantuje zredukowanie ilości soli w diecie Twojej rodziny.
Coś dla tych, którzy przepadają za orientalnymi i pikantnymi smakami. Pasty azjatyckie, na czele z pastą curry, to gwarancja dodania wyrazistości każdej potrawie bez używania soli. Wystarczy odrobina takiej pasty, aby zafundować rodzinie pyszny makaron czy nawet zupę, np. pomidorową. Takie połączenie brzmi oryginalnie i ryzykownie, ale uwierz, że warto spróbować.
Większość z nich jest naturalnie słona, a niektóre wręcz produkuje się z użyciem solanki. Dodając odrobinę np. sera pleśniowego do zupy czy makaronu uzyskasz naturalnie słony smak, ale bez konieczności sięgania po sól kuchenną. Koniecznie spróbuj na przykład zupy serowej czy zupy cebulowej z wkładką z sera. Z kolei alternatywą dla solenia makaronu jest posypanie go startym parmezanem.
Niezawodne w poprawianiu smaku potraw i stanowiące doskonałą alternatywę dla soli kuchennej. Wybór jest przeogromny, ponieważ świetnie nadają się do tego chociażby bazylia, kminek, imbir, kolendra czy koperek.