Jak ugotować makaron bez wody?

Maciej Piwowski
18.04.2025

Choć brzmi to co najmniej dziwnie, to naprawdę da się ugotować makaron bez wody – a czasami wręcz warto. Jest to świetny sposób na przyspieszenie przyrządzania posiłku.  Gdy czas goni, lada moment mają być goście, a Ty jesteś w powijakach, to spróbuj ugotować makaron bez wody. Kilka prostych metod omawiamy w naszym poradniku.

Podsmażanie makaronu i gotowanie w sosie

To idealne metoda do dań jednogarnkowych. Ugotowanie makaronu w sosie, z jego jednoczesnym podsmażeniem, sprawdzi się na przykład do prostych dań kuchni włoskiej czy azjatyckiej.

Jedyne, co musisz zrobić, to podsmażyć lekko suchy makaron na oliwie lub maśle, następnie szybko dodać sos pomidorowy, śmietanowy lub inny płyn (np. bulion) i dusić na małym ogniu, mieszając, aż makaron wchłonie płyn i stanie się miękki.

Gotowanie makaronu w bulionie

Wcale nie musisz osobno gotować makaronu, który ostatecznie ma trafić do zupy. Możesz to zrobić bezpośrednio w bulionie, na przykład warzywnym, drobiowym czy wołowym. Dodaj suchy makaron i gotuj na małym ogniu, aż wchłonie większość płynu. Dzięki temu makaron nabierze wyrazistego smaku, a Ty zaoszczędzisz sporo cennego czasu.

Namaczanie makaronu przed smażeniem

Ta metoda świetnie sprawdza się do dań z makaronem ryżowym, które królują w kuchni azjatyckiej. Wystarczy zalać makaron ciepłym płynem (np. mlekiem, bulionem, wodą) i odstawić na 30-60 minut, aż zmięknie, w tym czasie przygotowując inne składniki potrawy. Następnie usmaż makaron na patelni, dodając inne komponenty dania.

Jak widzisz można ugotować makaron bez wody, a w przypadku niektórych dań jest to wręcz wskazane. Koniecznie spróbuj!

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie