Rozgotowany lub przesolony makaron to mała kuchenna katastrofa. Taki makaron nie będzie nikomu smakować, a przecież jest podstawą wielu popularnych dań, nie tylko kuchni włoskiej. O ile rozgotowany makaron nadaje się już raczej tylko do jakiejś zapiekanki, o tyle ten przesolony da się jeszcze stosunkowo łatwo uratować. Zebraliśmy dla Ciebie kilka sprawdzonych sposobów.
To najbardziej znany i naprawdę skuteczny sposób. Po zakończeniu gotowania makaronu solidnie go opłucz pod bieżącą wodą, pomagając sobie durszlakiem. Pozwoli to usunąć nadmiar soli, dzięki czemu makaron powinien być całkiem zjadliwy.
Jeśli zamierzasz dodać sos do makaronu, aby zrobić spaghetti, to masz sporą szansę na uratowanie dania pomimo przesolenia. Wystarczy tylko dodać więcej nieosolonego sosu. Możesz także dodać więcej innych składników, które pozwolą zredukować słony smak makaronu – wszystko zależy tutaj od konstrukcji dania.
Być może nie znasz tego sposobu. Metoda jest bardzo prosta: wrzuć kawałek surowego ziemniaka do wody z makaronem i gotuj przez kilka minut. Ziemniak wchłonie część soli, a jego smak nie powinien być też wyczuwalny w gotowym daniu.
Wypróbuj któryś z tych sposobów, gdy następnym razem zdarzy Ci się przesolić makaron, co przecież nie jest wcale takie trudne i przytrafia się nawet bardzo dobrym kucharkom.