Jakie ciasta świąteczne goszczą na wigilijnych stołach?

Mateusz Nowak
30.11.2018

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Za niespełna miesiąc na naszych stołach pojawią się tradycyjne potrawy i słodkości. Warto wcześniej zastanowić się nad tym jakie ciasta przygotować.

Inspiracje w Sieci

Obecnie szukając odpowiednich przepisów, najczęściej przeczesujemy Internet. Na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl znajdziemy mnóstwo receptur na pyszne ciasta z czekoladą. Przy każdym z nich jest dokładny opis liczby porcji, łączny czas przygotowania i poziom trudności. Lista składników i dokładnie opisany proces przygotowania deserów sprawią, że wykonamy je bez większych problemów.

Pomysły na świąteczne ciasta

Boże Narodzenie niezmiennie kojarzy nam się z aromatyczną przyprawą korzenną. Wykorzystujemy ją zazwyczaj do prostych pierników. Możemy jednak nieco urozmaicić ten przepis i upiec wiśniowo-korzenne ciasto świąteczne. Prawdziwi fani pieczenia powinni spróbować piernikowej choinki. Jej przygotowanie zajmie ponad godzinę, jednak dla takiego efektu, warto poświecić trochę czasu.

Obecnie bardzo popularne stały się także muffiny. Przygotowujemy je bardzo często, w przypadku świąt również się sprawdzą. Możemy zmienić przepis, dostosowując go do okazji i dodać do babeczek skórkę pomarańczy i rodzynki. Również ozdoby na babeczkach mogą być typowo świąteczne. Wystarczy przygotować zieloną masę, która odpowiednio nałożona, swoim wyglądem będzie przypominać choinkę.

Serniki, to kolejne tradycyjne ciasta wigilijne. Można je przygotowywać w różnych wariacjach. Niektórzy lubią te bardziej tradycyjne, inni uwielbiają urozmaicać przepisy. Na stronie wedel.wkuchnizwedlem.pl znajdziemy między innymi pyszny sernik grzechu warty z czekoladą, śmietaną kremówką i brzoskwiniami. Tak przygotowane ciasto z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Przygotowania zawczasu

Niektóre świąteczne przysmaki, takie jak pierniki należy przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem. Najlepiej na około miesiąc przed Bożym Narodzeniem upiec ciasteczka i przechowywać je w szczelnie zamkniętym pudełku. W ten sposób zachowamy ich świeżość, zaś w święta będą już delikatnie miękkie i niesamowicie smaczne.

Artykuł partnera

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie