Rozmawiając z osobami w wieku produkcyjnym, możemy dostrzec, że mają coraz więcej pieniędzy i coraz mniej czasu.
Brakuje czasu na gotowanie zdrowych, treściwych posiłków, zamiast tego na topie jest przetworzona żywność, gotowce, które można przygotować w kilka minut. Jednocześnie rośnie świadomość wpływu odżywiania na kondycję całego organizmu. Właściwa dieta pozwala na utrzymanie zdrowej sylwetki i wysokiej sprawności mózgu, dlatego należy postawić na regularne odżywianie i zbilansowaną dietę. Jak to zrobić, jeżeli na wszystko brakuje czasu?
Idealnym rozwiązaniem dla osób zabieganych jest dieta pudełkowa. Usługa cateringu dietetycznego polega na przygotowywaniu i dostarczaniu pod wskazany adres pudełek z posiłkami na cały dzień. Klient, który zdecyduje się na zamówienie takiej usługi, może odżywiać się smacznie i zdrowo, nie podejmując absolutnie żadnego wysiłku. Nie musi sporządzać listy zakupów ani odwiedzać sklepów spożywczych, nie musi gotować, liczyć kalorii, nie musi sprzątać po gotowaniu, ani nawet zmywać naczyń po posiłku, ponieważ dietę pudełkową można spożywać bezpośrednio z higienicznych opakowań.
Oszczędność czasu jest zatem jedną z największych zalet cateringu dietetycznego. Dzięki gotowym posiłkom mamy więcej czasu na drobne przyjemności. Możemy spędzić go z rodziną lub przyjaciółmi, albo poświęcić na rozwijanie swoich pasji.
Ten punkt bezpośrednio wiąże się z poprzednim. Nie chodząc na zakupy i nie sprzątając kuchni po eksperymentach kulinarnych, oszczędzamy czas, ale i siły. To bardzo wygodne, że nie robiąc zupełnie nic, każdego dnia możemy spożyć pięć odpowiednio zbilansowanych posiłków. Warto też wspomnieć, że dostawy realizowane są pod wskazany adres i wcale nie musi to być adres zamieszkania. Nie ma zatem obowiązku oczekiwania na przybycie dostawcy, bo możemy umówić się z nim w innym miejscu (oczywiście informację o zmianie miejsca dostawy należy dostarczyć odpowiednio wcześnie). Posiłki zapakowane są w wygodne, higieniczne pudełka, dzięki czemu zdrowa żywność jest zawsze pod ręką.
Catering dietetyczny to usługa realizowana niejako przy okazji prowadzenia lokalu gastronomicznego, albo też stanowiąca podstawowy filar działalności firmy. W drugim przypadku ogromną wagę przykłada się nie tylko do walorów smakowych i estetycznych pożywienia, ale również od kwestii zdrowotnych. Jadłospisy opracowywane są w oparciu o zasady zdrowego żywienia i przy czynnym udziale dietetyka. Ponadto dieta pudełkowa uczy zdrowych nawyków. Nie od dziś wiadomo, że spożywanie mniejszych posiłków w równych odstępach czasu jest znacznie zdrowsze, aniżeli dieta opierająca się na dwóch obfitych posiłkach spożywanych w godzinach popołudniowych i wieczornych.
Artykuł partnera