Kiszona kapusta, a przede wszystkim jej sok, uchodzi za wyjątkowo zdrowy produkt. Kiszonki rzeczywiście mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego czy florę bakteryjną. Z drugiej jednak strony są osoby, które powinny unikać lub przynajmniej mocno ograniczyć picie soku z kiszonej kapusty. Sprawdź, czy dotyczy to także Ciebie.
Sok z kiszonej kapusty niestety powinien być całkowicie wykluczony z diety osób z nadciśnieniem tętniczym. Powód? Wysoka zawartość soli, której spożycie musi być skrajnie ograniczone w przypadku wszelkich chorób układu sercowo-naczyniowego.
Sok z kiszonej kapusty jest przysmakiem, który ze swojego jadłospisu powinny wykreślić osoby z nadwrażliwością żołądka oraz chorobami układu pokarmowego, w tym mające wrzody. Sok działa drażniąco (podobnie jak same kiszonki), mogąc zaostrzać objawy choroby i prowadzić do nadmiernej produkcji gazów jelitowych.
Sok z kiszonej kapusty może reagować z niektórymi lekami i utrudniać ich wchłanianie, dlatego jeśli przyjmujesz jakieś preparaty na stałe, to zawsze skonsultuj z lekarzem możliwość okazjonalnego picia kwaśnego soku i jedzenia kiszonek. Szczególnie dotyczy to leków przeciwdepresyjnych z grupy IMAO.
Tak, niektóre osoby nie tolerują soku z kiszonej kapusty, a dokładnie zawartych w nim składników, przede wszystkim glutenu oraz histaminy. Jeśli więc wiesz o tym, że masz te nietolerancje pokarmowe, to najlepiej w ogóle zrezygnuj z picia soku z kiszonej kapusty lub rób to okazjonalnie.