Minipiekarnik: idealne rozwiązanie do małej kuchni

Mariusz Siwko
14.06.2021

Większość z nas nie wyobraża sobie kuchni bez piekarnika do zabudowy. Nie wszyscy jednak mogą sobie pozwolić na jego posiadanie z uwagi na niewielką ilość miejsca. Nie brakuje również osób, które gotują w domu na tyle rzadko, że standardowy piekarnik nie jest im w ogóle potrzebny. W każdej z takich sytuacji warto rozważyć zakup minipiekarnika, czyli stosunkowo niewielkiego urządzenia, które można umieścić na blacie kuchennym. Jakie są zalety minipiekarnika? Na co zwrócić uwagę przed zakupem konkretnego modelu?

Co to właściwie jest?

Minipiekarnik, jak sama nazwa wskazuje, jest urządzeniem o funkcji piekarnika, które rozmiarem przypomina zwykłą mikrofalówkę. Nie jest to sprzęt przeznaczony do zabudowy, ale wolnostojący – oznacza to, że możemy umieścić taki piekarnik w dowolnym miejscu lub wyjmować np. z szafy tylko wtedy, gdy jest potrzebny.

Oczywiście minipiekarnik ma swoje ograniczenia. Przede wszystkim chodzi o:

  • stosunkowo niewielką pojemność,
  • ograniczoną moc grzewczą,
  • niewielki wybór programów.

Wszystkie te kwestie nie będą jednak miały kluczowego znaczenia dla osób, które gotują we własnej kuchni tylko okazjonalnie, nie przyrządzają ciast, a do tego dość rzadko przygotowują potrawy wymagające pieczenia.

Jaki minipiekarnik wybrać? Na co zwrócić uwagę?

Podstawowym kryterium wyboru minipiekarnika jest jego rozmiar. Trzeba się tutaj kierować swoimi potrzebami, ilością dostępnego miejsca oraz tym, z jakich naczyń żaroodpornych korzystamy w domu. Pod tym kątem znajdujemy piekarnik idealnie wpisujący się w oczekiwania domowników.

Następną kwestią jest moc grzewcza minipiekarnika. Na rynku znajdziemy modele od 400 do nawet 2000 W, przy czym te najsłabsze są przeznaczone raczej tylko do podgrzewania potraw czy robienia tostów. Jeśli zamierzasz przyrządzać w piekarniku całe dania, to postaw na model o mocy minimum 1500 W.

Wybierając piekarnik zwróć uwagę na sposób rozmieszczenia grzałek. W najtańszych urządzeniach znajdziemy je tylko na dole lub na górze, co mocno ogranicza funkcjonalność piekarnika – lepiej od razu postawić na taki z grzałkami umożliwiającymi opiekanie potrawy z dwóch stron.

Na koniec analizujemy potrzebne nam dodatkowe funkcje. Minipiekarniki wyższej klasy są już wyposażone w takie rozwiązania, jak termoobieg, system samooczyszczenia czy automatyczne dostosowywanie mocy oraz programu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.