Młynek do pieprzu: dlaczego warto mieć go w kuchni?

Piotr Kowalczyk
21.12.2023

Pieprz czarny czy ziołowy to podstawowe przyprawy w większości kuchni. Wykorzystuje się je do gotowania, przyrządzania sałatek, a nawet do doprawiania warzyw na kanapki. Jeśli obecnie kupujesz zmielony pieprz w saszetce, to zachęcamy do poczynienia niewielkiej inwestycji i wprowadzenia do kuchni młynka do pieprzu – elektrycznego lub ręcznego. Dlaczego warto? Oto kilka argumentów.

Świeżo zmielony pieprz jest bardziej aromatyczny

Nie ma ważniejszego powodu, dla którego warto zainwestować w młynek do pieprzu. Od razu się przekonasz, że świeżo zmielona przyprawa jest o wiele bardziej aromatyczna i intensywna w smaku, co pozwoli również ograniczyć jej zużycie w kuchni.

Możliwość przetestowania różnych rodzajów pieprzu w kuchni

Dzięki młynkowi otworzą się przed Tobą nowe możliwości w zakresie testowania różnych przypraw, które często są dostępne wyłącznie w formie ziarna. To nie tylko pieprz czarny, ale też kolorowy, czerwony czy biały.

Wygoda, precyzyjne doprawianie

Mając młynek możesz bardzo dokładnie odmierzyć ilość pieprzu według przepisu lub „na oko”. Nie ma tutaj ryzyka, że za dużo Ci się „sypnie”, że odpadnie dekielek itd.

Samo używanie młynka, zwłaszcza elektrycznego, jest przy tym naprawdę łatwe i wygodne. Szybko przestaniesz sobie wyobrażać gotowanie bez tego gadżetu.

Ile kosztuje młynek do pieprzu?

Najtańsze ręczne młynki kosztują od kilkunastu złotych. Nieco więcej trzeba zapłacić za młynek elektryczny, przy tym tutaj rozpiętość cenowa jest ogromna – są modele za około 30 zł i za kilkaset złotych. Wybór zależy od zasobności Twojego portfela, a także od częstotliwości korzystania z młynka.

Jeśli gotujesz od czasu do czasu i nieregularnie sięgasz po pieprz, to w zupełności powinien Ci wystarczyć tani młynek elektryczny zasilany z baterii. Do kompletu warto od razu dokupić młynek do soli gruboziarnistej.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie