Samodzielne gotowanie potrafi dać mnóstwo satysfakcji, ale niektórzy po prostu nie mają do tego talentu. Jeśli ten opis dokładnie oddaje Twoją sytuację, a mimo to marzy Ci się przyrządzanie domowych obiadów i kolacji, to nic straconego. Nadal możesz szlifować swoje wątłe umiejętności kulinarne, wykorzystując do tego kilka bardzo prostych sposobów. Zdradzamy je w naszym poradniku.
Jeśli nie umiesz gotować lub wychodzi Ci to co najwyżej średnio, przestań porywać się z motyką na słońce. Zacznij od doszlifowania tych potraw, które Ci wychodzą. Szukając przepisów w Internecie czy książkach kucharskich wybiera tylko te, które są oznaczone jako „łatwe” lub „dla początkujących”. Nie musisz od razu przygotowywać dwudaniowych obiadów i ekskluzywnych kolacji. Prostota też jest fajna i potrafi być bardzo smaczna.
Nie musi to być od razu nieprzyzwoicie drogi Thermomix. Istnieje dla niego wiele tańszych alternatyw, które są ogromnym wsparciem w kuchni dla niezbyt utalentowanych kucharek (i kucharzy). Wbrew pozorom takie urządzenie potrafi przyrządzić prawdziwe cuda, w dodatku odciążając Cię w żmudnych obowiązkach kuchennych, jak pilnowanie garnków. Rozważ taki zakup – na pewno będziesz zachwycona!
Nie musisz mieć super umiejętności kulinarnych, by nauczyć się przyrządzać kilka banalnie prostych dań. Niech to będzie 5-6 przepisów, które opanujesz do perfekcji. Z czasem możesz je urozmaicać, dodawać coś od siebie, eksperymentować, wymieniać składniki. Przekonasz się, że to nie jest takie trudne i stopniowo wejdziesz na wyższy poziom wtajemniczenia kulinarnego.
Częstym błędem popełnianym przez początkujących kucharzy jest wybieranie przepisów, które już na poziomie samej treści są strasznie skomplikowane. Jeśli nie wiesz, czym jest okra lub nigdy nie miałaś do czynienia z mąką orkiszową, to lepiej odpuść sobie przepisy zawierające te produkty. Stawiaj na proste rozwiązania i nie irytuj się w kuchni, bo do niczego nie prowadzi.