Nie umiesz piec ciast? Koniecznie wypróbuj te sposoby!

Jerzy Biernacki
16.11.2020

Pieczenie ciast, choć wydaje się być całkiem proste, w rzeczywistości może przekroczyć kompetencje kulinarne niejednej z nas. Jeśli już wielokrotnie zabierałaś się do tego tematu i za każdym razem kończyło się tylko frustracją, to nic dziwnego, że preferujesz robienie zakupów w cukierni. Nie powinnaś się jednak poddawać. Grunt, to nie porywać się z motyką na słońce. Sprawdź nasze wskazówki, dzięki którym łatwo oswoisz się z trudną sztuką pieczenia ciast.

Zacznij od ciast… bez pieczenia

Tak, takie ciasta istnieją, są bardzo smaczne i banalnie proste do przygotowania. Sama wiesz, że najwięcej problemów sprawia upieczenie biszkoptu czy innego spodu. W przypadku ciast bez pieczenia ten problem, z oczywistych względów, nie istnieje. Za spód mogą posłużyć na przykład pokruszone ciasteczka. Jest mnóstwo przepisów na takie ciasta w Internecie – wystarczy poszukać.

Wybieraj proste, ale efektowne przepisy

Chodzi tutaj o to, aby zrobić bardzo dobre wrażenie na gościach i rodzinie, ale jednocześnie się przy tym cieście nie naharować. Mały fortel nigdy nie zaszkodzi. Szczególnie polecamy Ci tutaj ciasta wielowarstwowe, na przykład z ciemną, białą i mleczną czekoladą, które wyglądają bajecznie, a są naprawdę banalne do przygotowania.

Nie bój się sięgać po półprodukty

Nikt nie powiedział, że musisz zrobić habilitację z cukiernictwa. Półprodukty są po to, aby od czasu do czasu z nich korzystać i w ten sposób ułatwiać sobie życie. Dobrym przykładem będzie tutaj bita śmietana w proszku, która wcale nie smakuje tak źle, jak mogłoby się wydawać, a zaoszczędzi Ci mnóstwo czasu i niepotrzebnych nerwów (ubicie śmietany kremówki jest koszmarem dla osób bez doświadczenia i umiejętności cukierniczych).

Rada

Staraj się natomiast unikać gotowych ciast w proszku, ewentualnie wybieraj je w ostateczności i staraj jakoś udekorować, by wyglądały inaczej niż na opakowaniu.

Zastępuj problematyczne składniki innymi

Znów posłużymy się tutaj przykładem śmietany kremówki. Fatalnie się ją ubija, dlatego zamiast się z tym męczyć i marnować kolejne kartoniki śmietany, po prostu zastąp ją czymś innym – w tej roli świetnie sprawdzi się chociażby serek homogenizowany. Będzie pysznie, łatwo, a do tego oryginalnie.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.