Nie używasz pora w kuchni? Czas to zmienić!

Marek Szydełko
13.12.2021

Por jest jednym z najbardziej niedocenianych warzyw. Wiele osób nie wie, jak go stosować w kuchni, tymczasem jest to bardzo smaczny produkt, który można podawać pod różnymi postaciami – zarówno solo, jak i w formie dodatku do wielu dań. Warto się przełamać, ponieważ por ma doskonałe właściwości zdrowotne. Jakie dokładnie? To wyjaśniamy już w naszym poradniku.

Co zawiera por?

Por jest bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin A, B1, B2, C, E oraz PP. Znajdziemy w nim również żelazo, olejki eteryczne czy kwas nikotynowy. Co ciekawe por w aż 10 procentach składa się z białka roślinnego, dlatego może stanowić ważny składnik diety osób niejedzących mięsa czy produktów odzwierzęcych.

Warto również zaznaczyć, że por jest niskokaloryczny. 100 gramów produktu dostarcza zaledwie 24 kilokalorii. Śmiało można więc włączyć to warzywo do diety redukcyjnej.

Por ma działanie detoksykacyjne

Lecznicze właściwości pora znał już Hipokrates, który zalecał jedzenie tego warzywa na przykład kobietom karmiącym. Dziś wiemy, że por wykazuje działania detoksykacyjne, antyseptyczne i bakteriobójcze, stąd zaleca się go w diecie wzmacniającej, szczególnie u osób z obniżoną odpornością.

Ciekawostka

Jedzenie pora jest świetnym sposobem na szybkie odtrucie organizmu po przesadzeniu z alkoholem.

Por sprawdza się w diecie osób cierpiących na różne dolegliwości

Włączenie pora do swojej diety można w ciemno polecić osobom, które mają problemy trawienne i często doznają takich przypadłości, jak zaparcia, niestrawność, ból żołądka czy podejrzewają obecność pasożytów w swoim układzie pokarmowym.

Sok ze świeżego pora jest natomiast doskonałą propozycją dla osób cierpiących na dolegliwości ze strony układu moczowego, w tym nieżyt dróg moczowych, zapalenie pęcherza czy kamicę moczową.

Naturalny afrodyzjak

Jeśli chcesz zorganizować romantyczny wieczór dla siebie i partnera, to na kolację wybierz danie z porem. Warzywo to jest znanym od stuleci afrodyzjakiem, który może dodać pikanterii Waszemu związkowi.

Por nie jest warzywem dla każdego

Trzeba podkreślić, że jedzenie pora nie jest wskazane u osób, które cierpią na dolegliwości ze strony wątroby oraz jelit. Jest to warzywo wzdymające, dlatego nie polecamy go w przypadku wzdęć oraz przed ważnym wyjściem. Dodatkowo warto zapamiętać, że por nie powinien być składnikiem diety dzieci do 3. roku życia.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.