Popularne fast-foody, które możesz przyrządzić we własnej kuchni

Mateusz Nowak
12.07.2021

Nawet jeśli głośno się do tego nie przyznajemy, to w większości lubimy fast-foody. Mamy natomiast świadomość, że ich regularne jedzenie jest szkodliwe dla zdrowia i portfela. Od czasu do czasu można sobie jednak pozwolić na mały dietetyczny grzech, chociażby przyrządzając fast-food w domowej kuchni. Co zrobisz sama bez najmniejszych problemów? Sprawdź w naszym poradniku.

Hot-dog

Zrobienie hot-dogów w domowej kuchni jest banalnie proste, a wszystkie potrzebne składniki kupisz w pierwszym-lepszym dyskoncie spożywczym. Wystarczy podłużna bułka (np. półbagietka), kilka liści sałaty, cebula, ogórek i oczywiście parówka. Całość podawaj na ciepło, z dodatkiem domowego sosu lub musztardy i keczupu.

Kebab

Jeśli lubisz kebab, to bez problemu przyrządzisz go we własnym domu. Najłatwiej będzie z mięsem z kurczaka – kup pierś i pokrój w kosteczkę, następnie usmaż na patelni z dodatkiem przyprawy gyros. Mięso możesz zawinąć w placki typu pita lub podać osobno z frytkami. Sos zrobisz z jogurtu naturalnego, majonezu i zmiażdżonego czosnku.

Pizza

Z tym będzie trochę więcej roboty, co nie oznacza, że spędzisz w kuchni cały dzień. Aby ułatwić sobie sprawę kup gotowy spód do pizzy, czyli po prostu przygotowane do pieczenia ciasto drożdżowe – znajdziesz je w chłodniach w markecie. Po rozwinięciu spodu ułóż na nim dodatki: sos pomidorowy, ser mozzarella, szynkę, pomidory, salami, oliwki, czyli wszystko to, co lubisz. Włóż pizzę do pieca na około pół godziny w temperaturze 220 stopni. Przed podaniem ułóż jeszcze liście bazylii i skrop oliwą z oliwek.

Hamburger

Jedno z najłatwiejszych do przygotowania dań, o ile oczywiście masz pod ręką mięso wołowe. Możesz również kupić gotowe kotlety do hamburgerów, które często pojawiają się w lodówkach w marketach czy w sklepach mięsnych. Potrzebna będzie Ci jeszcze bułka pszenna, najlepiej z sezamem, sałata i dodatki. Sos możesz przygotować samodzielnie lub postawić na klasykę, czyli keczup oraz majonez.

Frytki

Tu może Cię zaskoczymy, ale zrezygnuj z kupowania mrożonych frytek. Lepiej jest zrobić je samodzielnie – nie jest to ani trudne, ani czasochłonne. Obierz ziemniaki i pokrój na plasterki o takiej grubości, jaką lubisz, a następnie przetnij na pół. Nalej olej do garnka lub głębokiej patelni i rozgrzej. Teraz wystarczy już tylko wrzucić frytki i smażyć przez około 10-15 minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.