Cynk jest jednym z kluczowych składników odżywczych, którego niedobory bardzo szybko dają o sobie znać. Jeśli badania wykazały zbyt niski poziom cynku w organizmie, to naturalnym krokiem wydaje się być sięgnięcie po suplementy. Tymczasem cynk można dość łatwo uzupełnić włączając do swojego jadłospisu produkty spożywcze zasobne w ten pierwiastek. Gotową listę znajdziesz w naszym poradniku.
O tym, że możesz mieć niedobory cynku w organizmie świadczy kilka bardzo charakterystycznych sygnałów. Pierwszym z nich jest częste łapanie infekcji. Cynk pełni bardzo ważną funkcję w ludzkim układzie odpornościowym, dlatego jego niedobory w krótkim czasie przyczyniają się do spadku odporności i częstego chorowania.
To jednak tylko wierzchołek góry lodowej. Niedobory cynku niosą ze sobą szereg innych, w tym bardzo poważnych objawów, jak:
Jak widzisz nie należy bagatelizować objawów niedoboru cynku w organizmie. Jeśli obserwujesz u siebie tylko wybrane problemy z powyższej listy, to w pierwszej kolejności ułóż na nowo swój jadłospis i dodaj do niego produkty spożywcze zasobne w cynk. Na szczęście jest tutaj w czym wybierać.
Dobra informacja jest taka, że mówimy tutaj o produktach łatwo dostępnych, smacznych oraz umożliwiających nam przygotowywanie zbilansowanych posiłków – tak śniadaniowych, jak i obiadowych czy kolacyjnych.
Najwięcej cynku znajdziesz w takich produktach spożywczych, jak:
Wybór produktów jest więc na tyle duży, że powinnaś bez większego problemu ułożyć jadłospis, który pozwoli Ci szybko uzupełnić niedobory cynku.