Różne dodatki na grilla

Mateusz Nowak
27.07.2020

Sezon grillowy na dobre się już rozkręcił i mnóstwo osób tylko czeka na okazję, by zorganizować sobie taką biesiadę. Jakie menu będzie najlepsze? To kwestia indywidualnych preferencji, ale na pewno warto pamiętać o oryginalnych dodatkach, które zamieniają najprostsze posiłki w wysmakowane dania.

Pierwszy krok – marynata

Przygotowania do grilla warto zacząć od zamarynowania mięsa. Marynatę robi się z oleju albo oliwy, przypraw, ziół oraz dodatków takich jak salsa, musztarda, sos czosnkowy, miód, cebula. Mięso powinno w takiej marynacie poleżeć przynajmniej przez kilka godzin, najlepiej w lodówce, duże kawałki mięsa trzeba nakłuć lub ponacinać, tak by marynata dobrze się wchłonęła.

Nie tylko musztarda i ketchup

Grillowane mięso oraz kiełbaski podaje się zazwyczaj z dodatkiem ketchupu i musztardy, ale można tę paletę smaków poszerzyć o salsę paprykową albo zieloną, tarty chrzan z żurawiną, pigwą albo imbirem, chutney gruszkowy czy wytrawne przetwory, jak dostępna na eterno.pl żurawina w zalewie octowej albo z gruszką, wegański smalczyk z cebuli i oleju kokosowego, karmelizowana cebulka.

Przetwory te nadają się także do smarowania kanapek, na przykład z serem, oraz do grillowanych warzyw, zwłaszcza tych o mniej intensywnym smaku.

Grillowa sałatka

Grillowane mięso doskonale komponuje się z sałatkami – może to być miks różnych zielonych sałat z dodatkiem pomidorów suszonych jak te z Vege spiżarki i kuleczek mozzarelli, sałatka z tofu a dla wegan i wegetarian fajne zastępstwo przygotowała firma eterno.pl czyli Toffetę – tofu w zalewie z ziołami, egzotycznych przypraw, jajka i rukoli, prosta surówka z tartej marchewki, pietruszki i selera, sałatka z papryki, cebuli i pora albo kukurydzy, zielonego ogórka i pomidorów.

Sałatkę skrapiamy oliwą albo dodajemy do niej dressing, przygotowany na bazie marynowanych warzyw i owoców, jak na przykład pigwa w syropie, agrest z gorczycą, cytrynki z żurawiną.

Pieczone ziemniaczki

Coś konkretniejszego niż sałatka? Pieczone ziemniaki to bardzo popularny dodatek do grillowanych dań. Przed wrzuceniem na grill warto wcześniej obtoczyć pokrojone w ósemki ziemniaki w oleju z dodatkiem papryki, soli, pieprzu i bazylii – tak przygotowana przekąska będzie bardziej aromatyczna.

Inne rozwiązanie to ziemniaczane szaszłyki – pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki nadziewamy na metalowe szpikulce, posypujemy przyprawami i co kilka nacięć umieszczamy cienki plasterek boczku. Smaczną przekąską są też pieczone w pikantnych przyprawach połówki ziemniaków, które po zdjęciu z grilla dekorujemy twarożkiem ze szczypiorkiem i koperkiem, gęstym sosem czosnkowym i kawałkami boczku albo papryką, tartym żółtym serem i szczypiorkiem.

 

Artykuł partnera

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie