Filiżanka aromatycznej czarnej kawy o poranku na pobudzenie lub duże latte popijane w trakcie niespiesznej rozmowy z przyjaciółmi po południu - nie ma nic lepszego w ciągu dnia dla wielu osób na całym świecie. Czym odznaczają się poszczególne gatunki, jak uzyskiwany jest niesamowity smak i zapach kawy i jak dobrać swoją ulubioną - oto kilka faktów, które warto znać.
Kawa ziarnista w Europie pojawiła się w XVII wieku, na skutek zetknięcia z kulturą turecką, gdzie znana już była od wielu lat. Stała się popularnym napojem popijanym przez arystokrację i mieszczan w wielkich metropoliach, jak Londyn, Amsterdam czy Paryż. W Polsce budziła początkowo nieufność, zarzucano jej nawet, że jest napojem szatana. Jednak kiedy jej wielbicielami stali się król Jan III Sobieski, Bohdan Chmielnicki czy papież Klemens VIII, kawa ziarnista przyjęła się powszechnie i wśród szlachty i stopniowo wśród innych warstw społeczeństwa. Bywanie w kawiarniach stało się modne wśród mieszkańców Warszawy, a w poemacie "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza cały fragment został poświęcony parzeniu aromatycznego napoju.
Jak przygotowywana jest kawa ziarnista, którą możemy kupić w specjalistycznych sklepach? Ziarna kawowca są poddawane wstępnej obróbce, a następnie prażone, co w pełni uwalnia ich niezwykły i bogaty aromat. W zależności od długości prażenia, poszczególne gatunki uzyskują różne smaki i zapachy. Kawa długo palona ma intensywniejszy, wyraźny smak. Pod wpływem krótkiego czasu palenia uzyskuje się natomiast delikatny, lekko kwaskowy napój, który też ma swoich licznych amatorów. Do najmocniej prażonych kaw zaliczane są gatunki produkowane we Włoszech. Mieszkańcy tego kraju gustują w bardzo intensywnym smaku, dlatego ziarna kaw popularnych we Włoszech często są wręcz na granicy przypalenia.
Jaką kawę warto wybrać na początku swojej przygody z tym aromatycznym napojem? Wszystko zależy od indywidualnych upodobań, do najpopularniejszych jednak gatunków kawy dostępnych powszechnie w sklepach o dobrej jakości należy kawa ziarnista Lavazza. Nazwa pochodzi od istniejącej od lat we Włoszech palarni kawy, której początki sięgają 1895 roku. Oferuje specjalnie przyrządzane mieszanki kaw, wśród których znajdują się stuprocentowe mieszanki gatunku arabika oraz arabiki z robustą. Czysta arabika Lavazzy będzie miała raczej dość słodkawy i aromatyczny smak, natomiast mieszanki z robustą odznaczają się większą mocą i intensywnością. Sprawdzą się więc doskonale jako pobudzające napoje o poranku, podczas kiedy z mieszanek czystej arabiki możemy przygotować pyszne, aromatyczne latte po południu.
Sprawdź, ile kosztuje kawa ziarnista w sklepie.
Komunikat prasowy