Jeszcze 30 lat temu robienie weków było tradycją większości polskich domów. Dziś coraz mniej rodzin ją praktykuje. Dużo łatwiej jest przecież iść do sklepu i kupić gotowe produkty. Chyba jednak zgodzisz się z opinią, że ich smak ma się nijak do tego, co pamiętamy z dzieciństwa. Dlatego koniecznie spróbuj odkurzyć tradycję i przygotuj weki na zimę – to nic trudnego, w Internecie znajdziesz masę prostych przepisów. Dlaczego warto poświęcić na to czas? Sprawdź tych kilka argumentów.
Nie myśl, że robienie weków na zimę musi spaść wyłącznie na Twoje barki. Zaangażuj w to całą rodzinę, w tym dzieci, dla których może to być forma kreatywnej i pożytecznej zabawy. Wytłumacz im, jak to się dzieje, że warzywa w słoiku nie psują się prze wiele miesięcy, a nawet zaczynają dużo lepiej smakować. Starsze dzieci mogą już kroić i szatkować warzywa np. na domowe surówki, młodsze natomiast podpisywać słoiki i ozdabiać je rysunkami.
To najważniejszy argument, który powinien Cię przekonać do zrobienia weków na zimę. Właśnie w okresie jesienno-zimowym bardzo potrzebujemy zastrzyku witamin i minerałów, których źródłem są np. bardzo zdrowe kiszonki. Mając dostęp do takich produktów możesz realnie wspierać odporność swojego organizmu, a przede wszystkim dzieci, które notorycznie przecież łapią przeziębienie i inne choroby wirusowe.
Może przemówi do Ciebie argument finansowy? W ciągu jednego popołudnia jesteś w stanie przygotować nawet kilkanaście słoików z różnego rodzaju produktami spożywczymi, które posłużą Twojej rodzinie przez całą zimę. Koszt zrobienia weków jest marginalny, sprowadza się właściwie tylko do ceny zakupu warzyw i ewentualnie samych słoików z nakrętkami. Możesz łatwo policzyć, ile na tym zaoszczędzisz w skali roku.
Mając domowe weki nie musisz już kupować warzyw w słoikach w sklepie spożywczym, na czym nie tylko oszczędzasz pieniądze, ale też czas. Będziesz robić zakupy dużo szybciej, no i jeszcze się tyle nie nadźwigasz nosząc siatki do samochodu i do domu.