Wielkie wiosenne porządki w kuchni – garść wskazówek

Piotr Kowalczyk
13.04.2021

Długo przekładałaś ten moment, ale czas już najwyższy zabrać się za wiosenne porządki. Warto zacząć je od kuchni, z którą pewnie będziesz mieć najwięcej pracy. Spokojnie, ze wszystkim sobie poradzisz, o ile będziesz działać metodycznie i wykorzystasz nasze wskazówki. Sprawdź, jak szybko i dokładnie przeprowadzić wielkie wiosenne porządki w domowej kuchni.

Zacznij od pajęczyn

Po zimie z pewnością jest ich mnóstwo, ponieważ kuchnia należy do ulubionych domowych pomieszczeń pająków. Pajęczyn szukaj nie tylko za zabudową meblową, ale przede wszystkim pod sufitem. Użyj rury od odkurzacza (załóż na nią plastikową końcówkę, żeby nie porysować ścian) i do dzieła. W kilka chwil pozbędziesz się tych nieestetycznych i niehigienicznych pajęczyn.

Czas na szafki

Wiosenne porządki w kuchni powinny być generalne, co oznacza, że niestety nie unikniesz znienawidzonego pucowania szafek. Nie ma jednak siły. Przygotuj sobie wodę z odrobiną octu, drabinę i po kolei zacznij myć szafki kuchenne, zaczynając od szczytów, gdzie na pewno gnieździ się mnóstwo kurzu. Pamiętaj, że ten brud wpada do przygotowywanego przez Ciebie jedzenia, dlatego nie omijaj żadnych obszarów.

Wrzuć talerze i inne naczynia do zmywarki

Po zimie wiele naczyń, z których nie korzystałaś przez ostanie miesiące, jest okurzonych. To dobry moment, aby je odświeżyć. Masz zmywarkę? Świetnie – w takim razie po kolei wkładaj do niej wszystko to, co może być myte w zmywarce i uruchom krótki program (w końcu chodzi tylko o pozbycie się kurzu). W tym czasie możesz wygodnie umyć wnętrza szafek.

Wypucuj piekarnik, płytę i okap kuchenny

Z tym niestety będzie trochę pracy, ale od czego są kuchenne triki? W usunięciu tłustych i zaschniętych zabrudzeń świetnie sprawdzi się mikstura na bazie sody oczyszczonej, wody i kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Użyj jej do umycia wnętrza piekarnika, następnie wyczyść płytę grzewczą, a na sam koniec zostaw sobie okap, który na pewno wręcz prosi się o porządne pucowanie.

Zajrzyj do spiżarni

Jeśli masz miejsce, w którym na co dzień przechowujesz suche produkty spożywcze, w tym słodycze, to koniecznie zrób w nim generalny porządek. Na pewno gdzieniegdzie leżą resztki ciastek, trochę makaronu czy płatków śniadaniowych. Musisz się tego wszystkiego pozbyć, aby w kuchni nie zalęgli się niechciani lokatorzy, jak np. mole spożywcze.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie