Zawijane makowce – przysmak na Boże Narodzenie i nie tylko

Piotr Kowalczyk
13.11.2017

Makowce to, poza piernikami, najpopularniejsze ciasta spotykane na Wigilijnym stole. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować je o dowolnej porze roku. Oto przepis na ten, kultowy już, przysmak.

Ciasto drożdżowe

Do przygotowania ciasta na 3 strucle będziemy potrzebować:

  • 3 szklanek mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
  • 150 roztopionego i przestudzonego masła
  • 180 mililitrów letniego mleka
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki spirytusu
  • Pół łyżeczki soli
  • Ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej

Drożdże suche mieszamy z mąką pszenną (jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie świeżych, w pierwszej kolejności musimy zrobić rozczyn). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Tworzymy kulę, przekładamy ją do dużego naczynia, przykrywamy lnianym ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

Masa makowa

Niezbędne składniki to:

  • 500 g maku
  • 170 g brązowego cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 6 białek
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Mak zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy do wystygnięcia, odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Możemy go również zalać wrzątkiem, gotować przez 20 minut, odsączyć z nadmiaru wody, wystudzić i zmielić. Do przyrządzenia masy makowej możemy także posłużyć się gotowym makiem zmielonym, który wystarczy zalać, wystudzić, a następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.

Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki i mieszamy delikatnie z ubitymi na sztywno białkami.

Masę makową możesz użyć także w innych przepisach na makowce: https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/makowce-2

Wykonanie makowca

Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości około 3 milimetrów, nakładamy masę makową zostawiając około 2 centymetry od samego brzegu, zwijamy jak roladę, a końce makowców podkładamy pod spód. Każde z ciast przenosimy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawijamy w niego dwukrotnie, zostawiając około 1 centymetr luzu między ciastem a papierem.

Gdy ciasto jest zbyt klejące, podsypujemy je delikatnie mąką w celu zawinięcia masy.

Makowce układamy na dużej blaszce, w sporych odstępach i pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 minut. Wyjmujemy, rozcinamy papier od góry i studzimy.

Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem i posypujemy suchym makiem.

Lukier przygotujemy z 1 szklanki cukru pudru oraz 3 łyżek gorącej wody. Cukier wsypujemy do miseczki i rozcieramy wypukła stroną łyżki z wodą. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty – dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki – cukru pudru.

Makowiec na długi czas zachowuje swoją świeżość. Najlepiej przechowywać go w chłodnym miejscu, przykryty ręcznikiem. Chcąc go zamrozić, wystarczy, że owiniemy go folią spożywczą i włożymy do zamrażalnika.

Artykuł partnera

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie