Samodzielnie zrobiony makijaż, który wygląda niczym z salonu urody? To możliwe! Dziś zdradzamy trzy sztuczki profesjonalistów, dzięki którym olśnisz wszystkich swoim wyglądem!
Baking, czyli inaczej „zapiekanie” makijażu to technika stosowana przez wizażystów, ale możesz z niej również bez problemu skorzystać w domu. Efektem będzie wygładzona skóra, pięknie zarysowane rysy twarzy oraz znacznie większa trwałość make-upu – jest to zatem metoda doskonała do przygotowania stylizacji na specjalne okazje. Na czym dokładnie polega?
Baking przeprowadza się po aplikacji podkładu i wykonaniu konturowania. Polega on na nałożeniu grubej warstwy sypkiego, transparentnego pudru w tych obszarach twarzy, które wymagają rozświetlenia. Kosmetyk należy pozostawić na kilka minut, aby wniknął w nierówności skóry oraz stopił się z podkładem. Na koniec nadmiar proszku usuwa się dużym puchatym pędzlem.
W osiągnięciu efektu optycznego powiększenia pomogą Ci:
Jeśli chcesz, aby Twoje usta wydawały się większe, obrysuj je konturówką, wychodząc odrobinę poza ich naturalny zarys. Powstałą w ten sposób linię wypełnij pomadką o takiej samej barwie jak kontur. Dodatkowo możesz na środek górnej i dolnej wargi nałożyć odrobinę nieco jaśniejszego koloru, a łuk Kupidyna musnąć rozświetlaczem. Dzięki temu Twoje usta sprawią wrażenie jeszcze pełniejszych.
Poza tym warto pamiętać o tym, że szminkę można nakładać na dwa inne sposoby: opuszkiem palca lub pędzelkiem. W pierwszym wypadku uzyskasz kolor delikatniejszy i subtelniejszy niż w wyniku aplikacji za pomocą sztyftu. Druga metoda jest dosyć pracochłonna, ale efektem będzie barwa głębsza i intensywniejsza niż ta, którą daje tradycyjne malowanie.
Szeroki wybór kosmetyków, które umożliwią Ci przygotowanie profesjonalnego makijażu w domu znajdziesz w sklepie internetowym Eveline.pl. Zaopatrz się w specjalistyczne produkty już teraz!
Artykuł partnera