Co jeść i pić, aby mieć zdrowe serce?

Piotr Kowalczyk
19.07.2019

Choroby serca w dużym stopniu powstają w wyniku złego stylu życia, odżywiania. Jedną z najgroźniejszych schorzeń jest zawał serca, który jest uznawany za chorobę cywilizacyjną. Ryzyko zawału zwiększa się u osób obciążonych genetycznie, palących papierosy, chorujących na nadciśnienie i cukrzycę.

Czynniki ryzyka zawału serca

Najważniejszymi czynnikami ryzyka są:

  • Wiek powyżej 45 lat u mężczyzn, a u kobiet powyżej 55 lat
  • Choroby serca w najbliższej rodzinie
  • Palenie papierosów
  • Brak aktywności fizycznej, otyłość
  • Nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, wysoki poziom cholesterolu
  • Stres

Co jeść, aby mieć mocne serce?

Oprócz eliminacji nieprawidłowych nawyków ważne jest to, co ląduje na talerzu. Ważne jest, aby zjadać 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Warzywa mogą być surowe, gotowane, ale nie smażone. Dieta powinna być bogata w tłuste ryby morskie, które powinno się jeść 2-3 razy w tygodniu. Aby zapobiegać zawałowi serca, należy wybierać tłuszcze nienasycone, czyli olej słonecznikowy, margaryny roślinne miękkie, olej kukurydziany, olej sojowy, olej z orzecha włoskiego. Zdrowe są także tłuszcze takie jak: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej arachidowy. Ważne jest, aby unikać tłuszczy zwierzęcych, masła, oleju palmowego i kokosowego.

Warto jeść awokado, które jest źródłem zdrowego tłuszczu oraz gorzką czekoladę, która zawiera flawonoidy, które mogą obniżyć ciśnienie krwi. Zdrowe są również różnego rodzaju orzechy.

Jakie płyny są korzystne dla zdrowego serca?

Zielona herbata zawiera wiele witamin (A, B, C, E i K) i minerałów (fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk) oraz wspomaga odchudzanie i obniża poziom złego cholesterolu. Dzięki temu obniża ryzyko zachorowań na serce.

Kawa może mieć pozytywne wpływ na układ sercowo- naczyniowy, jeśli jest wypijana bez dodatku mleka i cukru. Udowodniono, że osoby, które nie piją kawy, ponoszą większe ryzyko wystąpienia udaru. W niektórych przypadkach kawa może powodować kołatanie serca.

Czerwone wino zawiera resweratrol, który ma pozytywny wpływ na serce. Wino jest alkoholem, więc mimo wszystko trzeba mieć na uwadze, że jego nadmiar może szkodzić, a nie pomagać. Resweratrol jest substancją zawartą w skórkach ciemnego winogrona, dlatego czerwone wino jest wskazane dla wzmocnienia serca. Poprawa zdrowia jest możliwa dzięki temu, że resweratrol jest antyoksydantem, czyli zwalcza wolne rodniki. Substancja ta, zawarta jest także w kakao i orzechach.

Artykuł partnera

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie