Gelato zamiast klasycznych lodów? Świetny wybór!

Piotr Kowalczyk
29.09.2023

Czy wiesz, że gelato to nie to samo, co zwykłe lody? Wiele osób wie, że istnieją lody włoskie i „te inne”, natomiast nie do końca orientuje się, na czym właściwie polega różnica. W naszym artykule krótko wyjaśniamy, dlaczego zawsze lepiej jest sięgać właśnie po gelato, zamiast klastycznych lodów dostępnych np. w dyskontach.

Gelato a zwykłe lody

Gelato to oczywiście także lody, ale znacznie wyższej jakości. Zgodnie z przepisami przygotowuje się je wyłącznie z naturalnych składników, w tym ze świeżych owoców, miodu, kakao, prawdziwej czekolady, różnego rodzaju roślin, nawet warzyw. Podstawą gelato jest mleko, a nie np. śmietanka, co ma miejsce w procesie produkcji lodów przemysłowych.

Gelato zawierają mniej cukru, a tym samym są mniej kaloryczne i bardziej polecane diabetykom czy osobom na diecie redukcyjnej.

Do produkcji gelato, w odróżnieniu od lodów przemysłowych, nie stosuje się też sztucznych barwników, gotowych miksów, sztucznych substancji aromatyzujących oraz konserwantów.

Po czym odróżnisz gelato od zwykłych lodów?

Oczywiście po smaku – gelato są o wiele pyszniejsze. Zanim jednak zamówisz lody np. w budce przy deptaku, to zwróć uwagę na drobny szczegół: sposób ich nakładania.

Gelato to lody bardzo gęste, dlatego nakłada się je przy pomocy specjalnej szpatułki. Przez to nie przybierają formy idealnej gałki, wyglądają gorzej na wafelku, ale uwierz, że są lepsze i przede wszystkim zdrowsze.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie