Zajady, czyli pęknięcia i stany zapalne w kącikach ust, to bolesny i bardzo uciążliwy problem. Mogą być skutkiem niedoboru witamin, infekcji wirusowej, bakteryjnej czy grzybiczej, a także świadczyć o osłabionej odporności. Jak sobie z tym poradzić?
Najważniejsze jest załagodzenie stanu zapalnego i uśmierzenie bólu, który m.in. utrudnia jedzenie. Na zajady dobrze sprawdzają się:
Ponieważ zajady w wielu przypadkach są objawem niedoboru witamin, to warto pomyśleć o suplementacji. Kluczowe jest uzupełnienie witaminy B2 (ryboflawiny), którą znajdziemy w wielu produktach spożywczych: jajkach, mleku, szpinaku, brokułach, migdałach czy mięsie drobiowym i rybach.
W ramach suplementacji warto również uzupełnić ewentualne niedobory żelaza i cynku, przy czym tutaj radzimy zacząć od wykonania podstawowych badań krwi.
Na zajady pomagają różnego rodzaju preparaty, jakie można kupić w aptece. Najlepszym wyborem są maści antybakteryjne lub przeciwgrzybicze, np. zawierające klotrimazol (przeciwgrzybicze) lub mupirocynę (antybakteryjne).
Dobre efekty przynoszą maści z witaminą B2, B6 lub E oraz antyseptyki przeznaczone do dezynfekcji kącików ust.
Dodatkowo pamiętaj o tym, aby unikać nawyków sprzyjających powstawaniu zajadów i wydłużających okres rekonwalescencji, jak oblizywanie ust i dotykanie ich brudnymi rękoma. Wychodząc na dwór za każdym razem używaj pomadki ochronnej lub kremu, aby zabezpieczyć skórę przed przesuszeniem.