Musisz dbać o poziom cukru we krwi? Włącz te produkty do codziennej diety

Marek Szydełko
01.06.2020

Polacy spożywają zdecydowanie zbyt dużo cukru – nie tylko pod postacią kryształków, ale także tego czającego się w najróżniejszych produktach spożywczych. Nadmierne spożycie cukru jest jedną z głównych przyczyn nadwagi i otyłości, próchnicy, a w dłuższej perspektywie także cukrzycy. Jeśli wiesz, że powinnaś zadbać o odpowiedni poziom cukru we krwi, to zacznij od wprowadzenia zmian w swojej kuchni. Oto lista produktów spożywczych, które świetnie sprawdzają się w codziennym gotowaniu, a przy tym pomagają w kontrolowaniu poziomu glukozy.

Zielona herbata

Zaczniemy od napoju, który jest jednym z najzdrowszych, a przy tym wciąż bardzo niedocenianych. Jeśli na co dzień pijesz czarną herbatę, a tym bardziej kawę, to koniecznie spróbuj „przerzucić się” na zieloną herbatę. Jest ona źródłem bezcennych polifenoli, które między innymi odpowiadają za regulowanie poziomu cukru we krwi. Dodatkowo zielona herbata niweluje apetyt, dlatego gdy masz ochotę na coś słodkiego, zaparz sobie ten napój i nie daj się pokusie.

Zielone warzywa

Nie powinno ich zabraknąć w Twojej diecie nie tylko z powodu tego, że fantastycznie regulują poziom glukozy we krwi. Zielone warzywa są też bardzo smaczne, niskokaloryczne i świetnie urozmaicają przeróżne dania. Przekonaj siebie i rodzinę do regularnego jedzenia chociażby brokułów, roślin strączkowych, szpinaku, jarmużu. Poszukaj przepisów, które pozwolą Ci wydobyć z tych produktów ich najlepsze właściwości zdrowotne oraz smakowe.

Ocet jabłkowy

Wciąż bardzo rzadko stosowany w polskich kuchniach, a szkoda, bo jest o wiele zdrowszy od tradycyjnego octu spirytusowego. Naukowcy już dawno udowodnili, że ocet jabłkowy ma właściwości antyglikemiczne, co oznacza, że obniża poziom cukru we krwi do optymalnego poziomu. Poza tym jest bardzo smaczny i nie tak drażniący, jak wspomniany już ocet spirytusowy. Świetnie nadaje się do sałatek oraz sosów.

Owoce cytrusowe

Każdy diabetyk wie, że przy cukrzycy trzeba bardzo uważać na ilość zjadanych owoców, które stanowią bogate źródło cukrów. Bezpieczne są natomiast cytrusy. To nie tylko skarbnica witaminy C, ale również flawonoidów, które mają właściwości antyglikemiczne, wzmacniają naczynia krwionośne, wykazują też działanie przeciwzapalne.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie